Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Finalklar efter svettig tävling

Efter en svettig semifinal präglad av ett haveri med petflaskor står Henrick Eriksson, inredare och stylist bosatt på Orust, i final i Sjuans Superskaparna på tisdagskvällen.

I finalen möter han Anna María Larsson, AD från Hägersten. Just Anna Maria har varit Henricks favorit till vinsten genom hela tävlingen.
– Redan från början tänkte jag det att Anna-Maria eller Linda skulle vinna. Anna-Maria är suveränt duktig, och jag blev helt förvirrad när Linda åkte ut.
46-årige Henrick Eriksson driver sitt företag med inredning och design i fokus med basen på Orust, där han också har inredningsbutik.

"Det blev flopp"

Med ett rejält och ofta förekommande skratt, ett snällt klingande dalmål och ganska mycket svett i pannan han tagit sig fram genom programmet Superskaparna, som tar pysseltrenden till en helt ny nivå. Han inledde med att skapa ett smycke av elkablar och klarade sig vidare också efter semifinalens petflaskeutmaning, som inte gick riktigt Henrick Erikssons väg.
Så här i efterhand skrattar han åt resultatet, en pall eller om det kanske var en byrå, där petflaskorna utgjorde själva stommen. Men man kunde varken sitta på den eller förvara något i den.
– Nej, jag förstår inte nu hur jag kunde komma på tanken. Det enda logiska med petflaskor är att göra en fågelmatare eller något litet, ett smycke som Anna Maria gjorde. Men jag tänker tvärtom och just detta blev en total flopp. Som jag sa i semifinalen, den passar jättefint i ett återvinningsrum, haha.

Mormor viktig

Redan som barn var Henrick intresserad av inredning, han möblerade om sitt rum en gång i veckan och var tidigt inne på att jobba med inredning och med kläder. Efter gymnasiet i Borlänge inledde han en karriär på HM, där han var i elva år innan han satsade på att bli sin egen.
Hur roligt det är att inreda åt andra insåg han efter ett uppdrag hemma hos Dolph Lundgren, men han vill ogärna skylta med sina kända kunder idag.
– Han är en lika viktig kund som damen från Örgryte som behöver hjälp med sin hall. Alla är lika viktiga för mig.

Genom hela programserien har Henrick Eriksson haft med sig barndomsminnet av mormor, som satt med honom i gungstolen när han var liten och läste ur Jorden runt på 80 dagar och sjöng en visa om att åka till Afrika. Det fanns inte med i planerna från början, han fick idén när uppdraget var att göra om en Ikealampa utifrån ett barndomsminne.
– Plötsligt sa det bara smack i huvudet så var det där minnet hos mig, berättar han. Vi bodde mycket hos mormor när vi var barn, efter skolan och vissa nätter sov vi över. Mormor och jag stod jättenära varandra.

"Jag har skurit mig och blött"

Egentligen hade han inte tid att vara med i ett tv-program, men pojkvännen Scott som bor i Los Angeles övertygade honom att haka på, att göra något annorlunda och roligt, så han tackade ja till inspelningarna, som gjordes i november i Värtahamnen i Stockholm..
– Jag hoppade på och tänkte att jag ska bara ha roligt. Och det har jag haft. Jag har nästan skrattat ihjäl mig i programmet. Jag har skurit mig, jag har blött och haft mig men det har varit jättekul.
Vad har varit roligast?
– Det roligaste var för det första gänget, helt fantastiskt gäng, vi har kontakt flera gånger i veckan allihopa. Det var nummer ett. Det roliga med utmaningarna var att man inte visste vad man skulle göra, ena dagen kabel andra dagen en byrå eller petflaskor.
Och vad har du lärt dig?
– Man lärde sig att uppskatta tid. Jag är van att jobba under tidspress, men jag hade inte insett hur kort tiden är. Försök att göra något själv på en timme!

Kärleken flyttar hit

Snart går förhoppningsvis flyttlasset från Los Angeles till Orust för kärleken Scott, som Henrick träffade för första gången för två år sedan och som han pendlat till sedan dess.
– Vi träffades via en dejting-app, pratade dygnet runt i tre veckor, sedan bestämde vi att vi skulle ses. Han flög hit, jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, men det klickade direkt. Sedan dess har jag pendlat dit var femte vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.