Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT.

Filip & Fredrik dominerar Kristallen

Filip & Fredrik kan ta storslam och värden Carina Berg kan bli årets kvinnliga programledare för tredje gången. Men årets största nyhet på tv-galan Kristallen är kanske ändå att årets sport-tv-profil blir en kvinna – för första gången.

Kristallen-galan utser årets bästa insatser inom svensk tv, och många nominerade kan ta hem fler än ett pris. Fredrik Wikingsson och Filip Hammar toppar listan med nomineringar i sex kategorier, vilket är alla program de har gjort åt Kanal 5 under året, däribland "Breaking news" och "Trevligt folk deluxe".

- Det här är som upplagt för att vi kan bli galans stora förlorare, men det är klart att det är roligt att bli nominerad. Vi har inte tittarsiffror att luta oss tillbaka på, så det här är ett kvitto för alla involverade, säger Fredrik Wikingsson till TT.

Nominerat värdpar

Värd för galan är Carina Berg och parhästen Christine Meltzer. Förutom värdskapet har de också chansen att vinna två Kristaller.

- Det kan ju bli obekvämt, men det ska till att vi vinner för att en situation ska uppstå, säger Christine Meltzer.

- Eller blir det mer obekvämt om vi inte vinner? Ska vi gå upp och säga "Här har ni de näst bästa programledarna"? skjuter Carina Berg in.

Kvinnlig vinnare

En av årets största nyheter är att ingen man är nominerad i kategorin årets sport-tv-profil, vilket innebär att en kvinna kommer att vinna för första gången. Kanal 5:s Karin Frick och SVT:s Johanna Ojala är två av de nominerade.

- Det är klart att det är ett erkännande för det man gör. Men det får inte bli ett facit på hur duktig någon är. Det finns så många som sliter varje dag och gör ett helt fantastiskt jobb. De förtjänar också en Kristall, säger Karin Frick.

Äldst bland de nominerade är 104-åriga Dagny Carlsson från "Det är inte så dumt att bli gammal". Hon kan vinna priset för årets tv-personlighet.

- Jag trodde bara att ungt vackert folk blev nominerade. Skulle jag vinna skulle jag säga "Tack så mycket", för jag är van att tacka när jag får något. Men jag tror inte att det blir jag som vinner, säger Dagny Carlsson.

Kristallen-galan äger rum den 4 september och direktsänds i Kanal 5.