Fem Twin Peaks-stunder jag aldrig kan glömma

David Lynchs Twin Peaks var det första moderna tv-dramat. På många sätt före sin tid och en föregångare till dagens många högkvalitativa tv-serier. Inför att Twin Peaks gör comeback minns Johan Lindqvist några av de scener som sitter djupast i minnet.

ANNONS
|

Texten börjar efter videon.

1. Vinjetten

Julee Cruise’s Falling, alltså låten som spelas under Twin Peaks vinjett, bildade en helt egen genre. Åratal efteråt hänvisade musikkritiker till ”Twin Peaks-känsla” när man skulle beskriva stillsam, suggestiv musik. Inte heller har det saknas djuplodande analyser hur David Lynch varvar bilder av långsamt dansande sågklingor, tunga barrskogar och mörka vattenytor. Precis som resten av serien kittlar vinjetten både intellektet och magkänslan där den skenbart meditativa naturromantiken störs av en molande oro. Redan i inledningen inser vi att i Twin Peaks är ingenting vad det först ser ut att vara. I dag är vinjetten till tv-draman sedan länge någonting man lägger ned mycket tid och kreativt tänkande för att få till. Tänk bara på den fallande kostym-männen i Mad Men, Tony Sopranos cigarrpuffande längs New Jersey turnpike och den enorma luftfuktigheten i första säsongen av True Detective.

ANNONS

2. Bob klättrar över soffan

Jag var nitton år när Twin Peaks sändes men den här scenen gav mig mardrömmar. Jag var helt enkelt skitskraj för Bob. Just den här scenen rankas ofta som den allra läskigaste av Twin Peaks-fansen. Det är hemmakväll på golvet i vardagsrummet och Maddy, James och Donna sjunger och spelar gitarr. Som alltid i serien är harmonin högst tillfällig för plötsligt drabbas Donna av en syn där hon ser hur Bob kommer in i rummet, klättrar över soffan och hela vägen fram till kameran, rakt upp i knäet på tv-publiken. Okej, det låter inte så nervkittlande beskrivet såhär i efterhand. Men jag klarar fortfarande inte att se just den scenen utan att få rysningar.

3. Agent Cooper och spegeln

Ganska snart stod det klart att Bob inte var en fysisk person som sprang omkring och skrämde folk. I själva verket var Bob en visualisering av de onda handlingar alla personer i serien var kapabla till. Bob var David Lynchs tolkning av Satan. När man väl insåg att Bob kunde dyka upp när och var som helst blev han förstås ännu otäckare. Ändå var jag inte förberedd på den där ikoniska scenen när Agent Cooper ställer sig framför spegeln för att plötsligt banka pannan i glaset, vända blicken mot tittarna och avslöja att det är Bob där i spegelbilden.

ANNONS

4. The Black Lodge

Trots att Twin Peaks, med dagens mått mätt, hade en kort livstid med förhållandevis få avsnitt hann man borra sig djupt in i mörkrets hjärta. Och där fann man The Black lodge, en plats där allting skruvades ytterligare några varv i en surrealistisk drömvärld som får Alice i Underlandet att framstå som rena rama vardagslunken. För att komma närmare gåtans lösning valde Agent Cooper att ge sig in i det undermedvetna (?). Han kom aldrig riktigt ut igen.

5. A damn fine cup of coffee

Vi kan ju inte bara ägna oss hemskheter. Twin Peaks har ju så många fler nyanser än skräck och rysningar. Dale Cooper njuter som ingen annan av en riktigt välbryggd kopp kaffe och en lagom stor bit fin körsbärspaj. Även om det är de mest hårresande scenerna som man oftast pratar om så ligger Twin Peaks storhet i de subtila nyanserna, de knepiga karaktärerna och alla, inte sällan ganska söta, parallellhistorier.

FAKTA

Det slutade i det röda rummet, men var det fortsätter är ännu oklart.

Navet i serien var Kyle MacLachlans kaffeälskande FBI-agent Dale Cooper. Skådespelaren är en av flera av de ursprungliga som återvänder i den nya säsongen, som kan ses på HBO Nordic från och med 22 maj. Säsongen var färdiginspelad i fjol men släpps i år, exakt 25 år sedan Laura Palmer i rutan sade ”vi ses om 25 år” till agent Cooper.

–Exakt vad det innebär återstår att se. Men säsong två slutade med en hel del frågetecken, så det finns absolut många trådar att dra i, säger Martin Degrell, kulturskribent på Tvdags. (TT)

Serien sändes 1990 och 1991.

Den bestod av 30 avsnitt uppdelade på 2 säsonger.

Med: skådespelare som Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle och Sherilyn Fenn.

Sändes först den 18 november 1990 i Sverige.

Kretsar kring mordet på Laura Palmer och vad som låg bakom det.

De fyra första avsnitten av Twin Peaks finns tillgängliga i Sverige från den 22 maj på HBO Nordic.

Källa: Imdb

ANNONS