1/3

Efter Skam - dags för nästa norska tv-snackis

28-åriga Siri Seljeseth har skapat Unge lovende. Hon pekas ut som en ny Lena Dunham.

Dramaserien Unge lovende, som handlar om de tre vännerna Elise, Alex och Nenne, har blivit en stor framgång i Norge. Två säsonger har visats och en tredje ska spelas in i april.
Skaparen Siri Seljeseth gillar inte att den kallas för "tjejserie".
- Jag trodde att det handlade om unga människor, så fick jag höra att det var en "tjejserie". Man kallar inte en serie med manliga huvudroller för en "killserie", säger hon.
Det var när Siri Seljeseth fick avslag på sin visumansökan för att jobba med standup i USA som hon satte sig ner och började skriva manus till Unge lovende.
I inledningen får huvudpersonen Elise också kalla handen av USA och blir kvar i Norge och de människor hon just sagt hej då till.
- Serien handlar mycket om ambitioner och att tvingas möta verklighen, säger Seljeseth.

Jämförs med Girls

Hon spelar själv huvudrollen som Elise, något hon inte hade tänkt sig trots att hon är utbildad skådespelare.
- Nej, jag pitchade idén och det var producenten som föreslog att jag skulle spela huvudrollen. Då tackar man inte nej, säger hon.
Två av Siri Seljeseths studiekamrater från skådespelarutbildningen, Gine Pedersen och Alexandra Gjerpen, spelar Elises två väninnor och tillsammans utgör de trion som Unge lovende kretsar kring. Upplägget liknar på flera sätt den amerikanska storserien Girls, skapad av Lena Dunham. Siri Seljeseth har inget emot att jämföras med henne.
- Det är en komplimang! Jag tror inte att Unge lovende hade kunnat göras utan Girls, den serien har verkligen banat väg.
Inte heller har hon något emot att det dras paralleller till Norges jättesuccé Skam. Hon gillar även den serien skarpt.
- Det Skam har gjort är fantastiskt, de beskriver unga människor och deras problem på ett sätt som är relaterbart för åldersgruppen.

Sneglar på Hollywood

Unge lovende handlar dock om livet efter skolan, när drömmar och ambitioner möter den bistra vardagen.
- Skam handlar om en tid då du fortfarande har stjärnor i ögonen. Unge lovende är när verkligheten träffar dig i trynet.
Unge lovende är såld till England, Frankrike och Tyskland och SVT:s presstjänst bekräftar att man förhandlar om att köpa in den.
Hur ser du på framtiden, lockar Hollywood?
- Jag åkte dit i somras bara för att visa för mig själv att jag kunde, men med Trump och hans politik har jag ingen lust att vara där just nu.
- Dessutom rider skandinaviskt drama på en framgångsvåg. Det är en fin tid att göra film och tv här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.