Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Efter Eurovisionsuccén – Loreen är tillbaka i Mello 2023

Ett par överraskningar, en hyllad Eurovisionsegrare och landets mäktigaste man på Tiktok har tillkommit. Nu är hela startfältet för Melodifestivalen 2023 presenterat och klart.

SVT har medvetet valt att dra ut på presentationen av de 28 akter som ska tävla i Melodifestivalen nästa år. Alltså avslöjades halva startfältet igår, med bland annat Wictoria, Jon Henrik Fjällgren, Loulou Lamotte och Uje Brandelius från Doktor Kosmos. På onsdagsmorgonen släppes resterande namn, alltså de 14 band och artister som ska tävla Lidköping och Malmö.

Klara för den tredje deltävlingen i Lidköping 18 februari är dansbandet Casanovas från Vadstena, de norska tvillingarna Marcus & Martinus som i våras delade på segern i TV4:s ”Masked singer” och den återvändande lundensaren Paul Rey.

Dessutom gör duon Nordman, just nu tv-aktuell i ”Så mycket bättre” och med julsingeln ”För redeliga män”, debut i Melodifestivalen med en låt som Py Bäckman (bandets inofficiella tredje medlem) inte har varit med och skrivit. På scen i Lidköping står också låtskrivarna Laurell Barker med rötter i Kanada och Melanie Wehbe från Västerås samt den 18-åriga sångerskan Ida-Lova Lind från Stockholm.

Melodifestivalen deltävling 3, Lidköping 18 februari

 • Marcus & Martinus – ”Air”. Låtskrivare: Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen.
 • Melanie Wehbe – ”For the show”. Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Herman Gardarfve, Melanie Wehbe.
 • Ida-Lova – ”Låt hela stan se på”. Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Ida-Lova Lind, Joy Deb, Linnea Deb.
 • Paul Rey – ”Royals”. Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Liamoo, Paul Rey.
 • Nordman – ”Släpp alla sorger”. Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son.
 • Laurell – ”Sober”. Låtskrivare: Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson, Laurell Barker, Thomas Stengaard.
 • Casanovas – ”Så kommer känslorna tillbaka”. Låtskrivare: Henrik Sethsson, Mikael Karlsson.

I den fjärde och sista deltävlingen i Malmö 25 februari stavas det tyngsta namnet Loreen. Efter den storslagna Eurovisionvinsten i Baku 2012 gjorde hon comeback i Melodifestivalen fem år senare med ”Statements”, bara för att förlora mot Anton Hagman i Andra chansen. Nu är hon tillbaka igen, den här gången med en låt delvis skriven av Thomas G:son och Peter Boström som även låg bakom ”Euphoria”.

I Malmö ställs hon bland annat mot influencern, Tiktok-fenomenet och musikalartisten Emil Henrohn, snart aktuell i Göta Lejons uppsättning av ”Hair” med Moonica Mac och Viktor Norén i huvudrollerna. Men idag ligger fokus på Melodifestivalen.

– Jag är mitt uppe i Mellorepen. Det känns redan som att jag har tagit plats i den där berömda bubblan, skrattar Emil Henrohn och berättar att han längtat efter att få ställa upp i Melodifestivalen ända sedan han såg Loreen gå direkt till final med sin Euphoria på Vida arena hemma i Växjö 2012.

– Jag satt längst fram och jublade åt henne Och nu ska vi dela scen i samma deltävling ... hur sjukt är inte det?

Emil Henrohn är mäktigast i landet på Tiktok

Emil Henrohn är mest känd för sina humorsketcher som han lägger ut på Tiktok. Där har han över 500 000 följare och blev för ett par veckor sedan utsedd till landets mäktigaste person på Tiktok av Medieakademin. Men faktum är att han också är en rätt van musikalartist och har medverkat i flera olika uppsättningar.

– Jag kan säkert dra viss nytta av min följarskara på Tiktok, men de allra flesta vet ju inte om att jag kan sjunga och dansa. De kommer säkert bli chockade och tänka ”jaha, ska han gå upp på scen och köra ’Jag är mamma’ eller ...?”.

Emil Henrohn är noga med att inte ta ut något i förskott. Tiktok är en sak. Melodifestivalen något helt annat. Jobbet måste göras. Och han tänker inte slarva.

– Allt handlar om låten och showen, och det ska verkligen bli extra allt på scenen! Förvänta er mera mera mera.

Melodifestivalen leds av Farah Abadi och Jesper Rönndahl

Även Axel Schylström och Mariette, båda med bakgrund i ”Idol”, 16-åriga Talang-deltagaren Kiana, rockbandet Smash into pieces från Örebro och Gullan Bornemarks barnbarn Signe och Hjördis Bornemark, 16 och 18 år från Kullabygden i Skåne, kommer att medverka i den sista deltävlingen i Malmö.

Melodifestivalen 2023 kommer att ledas av Farah Abadi och Jesper Rönndahl. Första deltävlingen sänds från Scandinavium i Göteborg lördag 4 februari.

Melodifestivalen deltävling 4, Malmö 25 februari

 • Signe & Hjördis – ”Edelweiss”. Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Myra Granberg.
 • Axel Schylström – ”Gorgeous”. Låtskrivare: Axel Schylström, Herman Gardarfve, Jonas Thander, Malin Halvardsson.
 • Emil Henrohn – ”Mera mera mera”. Låtskrivare: Emil Henrohn, Jakob Redtzer, Ji Nilsson, Marlene Strand.
 • Mariette – ”One day”. Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette.
 • Smash into pieces – ”Six feet under”. Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist.
 • Loreen – ”Tattoo”. Låtskrivare: Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Loreen, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Peter Boström, Thomas G:son.
 • Kiana – ”Where did you go”. Låtskrivare: Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb.

LÄS OCKSÅ: Artisterna i Melodifestivalen 2023 är totalt förutsägbara

LÄS OCKSÅ: Uje Brandelius byter Doktor Kosmos mot Melodifestivalen

LÄS OCKSÅ: Melodifestivalens startfält 2023 – här är artisterna som tävlar i Göteborg och Linköping

LÄS OCKSÅ: Melodifestivalen görs om – igen

LÄS OCKSÅ: Recension: Årets nya jullåtar 2022

LÄS OCKSÅ: Årets julmusik – en blandning ljus och mörker

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.