Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De som hatar kommer att förfäras"

På onsdagen föds TV 11. "Det är förvånansvärt svårt", säger programchefen Anton Glanzelius om hur det är att starta en ny kanal.

Klockan 15.55 på onsdagen smygstartar TV 11 dagens premiär med att sända träningslandskamp i fotboll mellan Sverige och Botswana.

- Efter det har vi lite uppvärmning i kanalen och sedan har vi vår riktiga tablå som startar från 20.00 med Glee och sen Boratfilmen, säger Anton Glanzeliuz, programchef på TV 11.

Hur svårt är det att starta en ny kanal?

- Det är förvånansvärt svårt faktiskt. Det finns ett sådant enormt utbud och gäller att komma igenom bruset. Det tittas mer på tv i alla åldergrupper över hela världen. Så tv är på väg uppåt, något man inte trodde för några år sedan, och det talar för när man startar en ny kanal. Men den största utmaningen är att få folk att förstå att de har den.

Rent tekniskt, är det bara till att trycka på en knapp?

- Om du frågar en tekniker är det så klart inte det, men om du frågar mig som är programmänniska så är det bara att trycka på en knapp. Den stora grejen är att TV 400 nådde ungefär 40 procent av de svenska hushållen medan TV 11 når 75 procent. Vad som händer där rent tekniskt vet jag inte, det löser teknikerna. Jag är bara glad att de finns.

Vilket är det stora dragplåstret på lång sikt?

- Jag skulle säga den svenska versionen av Big Brother. Jag tror att folk kommer att älska den amerikanska zombieserien The walking dead, som är riktigt läskig. Men Big Brother är vår stora indragare. De som älskar programmet kommer att sitta och njuta, de som hatar kommer att förfäras. Det passar oss alldeles utmärkt för det kommer att bli roliga diskussioner. Det startar 20 februari.

Vad gör du timmarna innan kanalen startar?

- Det är allt från att se till att tv-tablåerna ser rätt schysta ut till att hänga upp TV 11-flaggan utanför TV4-gruppens hus och samla arbetsgänget för en öl och säga gött, vi gjorde det. Nu är det för sent, nu är det som precis innan mars när vinterträningen är gjord. Nu har vi premiär på ligaserien och har sedan en lång liga framför oss. Först om några månader när Big Brother har kommit igång vet vi på riktigt vilket genomslag kanalen har fått.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.