Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/25

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chris Kläfford tog hem Idol 2017

Chris Kläfford är årets Idol. Det stod klart efter en rafflande final mot Pixbos 17-åriga talang Hanna Ferm där Kläfford i slutändan vann tv-tittarnas hjärtan.

– Tack så jävla mycket, säger en påtagligt rörd Chris Kläfford i tv4 strax efter beskedet kom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vecka efter vecka har deltagare under hösten fått lämna "Idol", på fredagens final återstod endast Hanna Ferm, 17, från Pixbo, och Chris Kläfford, 28, från Lindesberg.

Finalisterna framförde under kvällen tre låtar var: Ett eget val, en låt som tittarna har valt och så årets vinnarlåt "Treading water". Till skillnad från tidigare år lät deras versioner att låta helt olika.

– Den är anpassad efter var och en, det är inte samma komp som vi kör till. Vi har fått vara med och bestämma hur musiken ska vara, har Hanna Ferm tidigare sagt till TT.

LÄS ÄVEN: Här är alla Idol-vinnare genom tiderna

Möttes av stående ovationer

När Chris Kläfford hade framfört sin tolkning av John Lennons "Imagine", vilket var tittarnas val, möttes han av stående ovationer av både publik och jury. Globen lystes också upp med mobillampor under låten.

– Jag är knäsvag, sade han från scenen efteråt.

Även Hanna Ferm hyllades av juryn.

– Du har en väldigt lysande artistkarriär framför dig, sade jurymedlemmen Nikki Amini efter att Hanna Ferm hade framfört tittarnas val, "Crazy" av Gnarls Barkley.

Vem som vinner "Idol" 2017 skulle bli svårt att avgöra – det var jämnt i röstningen. Enligt TV4 skiljde det endast en promille mellan rösterna på Hanna Ferm och Chris Kläfford i semifinalen.

– Mig veterligen är det första gången vi kommunicerar en röstningssiffra inför en final, men det är oundvikligt inför den jämnaste finalduellen någonsin, har Jonathan Nordin, exekutiv producent, sagt tidigare till Expressen.

Knäsvag

Det blev till slut Chris Kläfford som kammade hem vinsten i "Idol". Han var en av årets äldsta deltagare och har sökt till "Idol" tre gånger tidigare.

Han gjorde succé redan på slutaudition med sin tolkning av John Lennons "Imagine", en låt som han sedan fick framföra även under finalen som tittarnas val. Efter låten möttes Chris Kläfford av stående ovationer från både publik och jury.

Från scenen efter låten sade han bland annat att det kändes mäktigt, och att han var knäsvag.

– Jag var som ett blankt papper inför den här finalen, säger han till TV4.

"Det känns ofattbart"

Hanna Ferm, som kom tvåa, är nöjd trots att hon inte vann.

– Det är ingen förlust. Att komma tvåa i den här säsongen, som har hållit en sådan här klass, det är helt ofattbart. Jag och Chris är väldigt olika som artister. Nu börjar en helt ny resa, där vi inte konkurrerar alls, utan vi är verkligen bara vänner, säger hon till TT.

Hon tycker att Chris Kläfford är en värdig vinnare.

– Jag har sagt det hela tiden, att det har man känt sedan han körde "Imagine" första gången, eller egentligen sedan första gången han kom in, och nu fick han sluta cirkeln. Först in, sist ut, det är jättefint tycker jag, säger Hanna Ferm till TT.

"Surrealistisk"

För Chris Kläfford var det svårt att ta in vad det var som hänt efter att han ropats ut som vinnare.

– Det känns surrealistiskt, det går inte att förklara. Det är så magiskt, det är som att man drömmer. Först, när jag hörde mitt namn, började jag blunda och vände mig om, så tänkte jag att ”Nu kommer jag vakna upp någonstans”, säger han till TT efter vinsten – och fortsätter:

– Och så när man tittar är man där igen, och det är konfetti överallt. Det är sådan lycka, och jag känner tacksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.