Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Bytte Hollywood mot Haga

Adam Godley har medverkat i Breaking Bad, Homeland, Suits och Mad Men. Nu är han aktuell i SVT:s kommande dramakomedi Fallet, med bland andra Tomas von Brömssen. "Var har ni gömt Tomas? Han är ett komiskt geni".

Adam Godley hör till den där skaran av brittiska skådespelare som flyttat till USA men som fortfarande tycks genuint nyfikna på sin omgivning. Som inte har blivit mätta på jobbet eller slutat ställa frågor, som tycker det är kul att resa och ständigt är öppen för nya miljöer. 

De senaste 18 månaderna har han jobbat i Vancouver, Belgien, New York, Los Angeles och London. Det var den inställningen, och ett "riktigt bra manus", som lockade 52-årige Adam Godley till Göteborg. En stad han knappt hört talas om, i ett land han aldrig besökt. 

Ville vara med

- Jag får rätt många manus skickade till mig men detta stack verkligen ut. Och när jag hade pratat med regissören kunde jag inte säga nej. Jag ville absolut vara med i den här tv-serien!

Regissören som Adam Godley pratar om är norske Simen Alsvik, som bland annat ligger bakom Lilyhammer med Little Steven i en bärande roll, och tv-serien han nämner heter Fallet.

Det är en krimkomedi för SVT, en nordic noir med hårt skruvad humor, men som enligt Adam Godley inte förlitar sig på slapstick och enkla dratta på ändan-skämt. 

Omaka par

Godley spelar den brittiske kriminalkommissarien Tom Brown som kallas till det lilla fiktiva samhället Norrbacka för att hjälpa till i utredningen av mordet på en brittisk man.

Väl i Sverige tvingas den konflikträdde Mr Brown jobba ihop med kriminalinspektör Sophie Borg (Lisa Henni), en ensamvarg med grava samarbetsproblem. Inte helt olik andra svenska kvinnliga kriminalinspektörer i SVT (tänk Saga Norén i Bron).

- En småsnobbig britt och en ung svensk kvinna med dålig impulskontroll ... de fungerar inte jättebra ihop, skrattar Adam Godley.

Ett komiskt geni

Dessutom dyker Tomas von Brömssen upp i rollen som Norrbackas lokale polischef Klas Wall, och Adam Godley skiner verkligen upp när han nämner von Brömssens namn.

- Tomas von Brömssen är ett komiskt geni! Det svåraste med hela den här tv-serien är att spela mot Tomas utan att börja skratta. Han är så subtil i sin humor, och har sådan imponerande tajming, att jag ibland kommer av mig och glömmer bort vad jag ska säga. Dessutom är Tomas otroligt trevlig, och det lyser igenom i hans rollfigur.

Adam Godley fick en försmak av Tomas von Brömssens popularitet när han en av de första dagarna i Göteborg tog en taxi till inspelningsplatsen.

Vill nå ut

- Taxichauffören brydde sig inte om att vi spelade in en tv-serie i stan och var såklart helt ointresserad mig. Det var först när jag berättade att Tomas von Brömssen var med som han vaknade till liv. 

- (skratt) Då sken han å andra sidan upp och blev väldigt intresserad. Och det är ju därför man sliter så hårt som skådespelare, för att nå fram till folk, påverka dem i deras vardag. Inte för att sälja reklamutrymme.

Nigel Nesbitt!

Även Adam Godley har stött på en del fans här i Göteborg. I England är han mest känd som teaterskådis och i USA för rollen som Walter Whites före detta kollega Elliott Schwartz i hyllade succéserien Breaking Bad. Men i Sverige är det en helt annan rollfigur som gjort starkast intryck, nämligen Nigel Nesbitt i Suits, den stele britten som försöker ta över advokatfirman Pearson Hardman i New York, och som tycks mer anal än antagonisten Louis Litt. 

- Det är några som har ropat "Nigel Nesbitt" efter mig på gatan här. Vi får väl se om han återvänder till Suits. Det vore kul, det är en bra serie.

Adam Godley varken kan eller vill rangordna de tv-serier han medverkat i, men det råder ingen tvekan om att Breaking Bad ändå har varit den mest uppmärksammade. 

– Oh ja, det var en succé över hela världen. Även om mitt bidrag blev rätt blygsamt var det en upplevelse att bara få vara med. Bryan Cranston och seriens skapare Vince Gilligan är båda väldigt inspirerande, och de var nog lika överraskade som alla andra när serien blev så stor.

Svårt se potentialen

Adam Godley fick läsa delar av manuset innan serien spelades in och erkänner att inte heller han insåg dess fulla potential.

– En kemilärare som börjar tillverka metaamfetamin för att dra in pengar till sin familj, det är ett intressant koncept men det kunde ha gått lite hur som helst. Jag vill inte jämföra Fallet med Breaking Bad men allt börjar med ett riktigt bra manus, och det förenar de båda tv-serierna.

Adam Godley nämner även Modern Family som exempel på en tv-serie vars succé blev en fullständig överraskning i Hollywood.

Gillar kladdkaka

- Det var inte många som trodde på idén att prata rätt in i kameran, och flera skådespelare tackade faktiskt nej till att medverka, men det blev ju snabbt en otroligt populär tv-serie.
När GP träffar Adam Godley på hans favoritcafé (och med sitt favoritbakverk kladdkaka på tallriken) har han varit i Göteborg i nästan två månader, och ytterligare två veckors inspelning återstår innan han är färdig och kan resa hem till Los Angeles, där han bott i drygt tio år efter att ha tröttnat på livet i England. 

- Jag ville ha ett ombyte och behövde lite nya miljöer. Jag var ett rätt välbekant ansikte hemma i England men i USA kände ingen till mig, jag fick verkligen bekänna färg. Det var som att börja om från noll igen.

Började på The Old Vic

Men erfarenheten fanns där. Adam Godley har spelat teater i hela sitt liv. Han debuterade på scenen när han var nio år, och spelade på legendariska Londonteatern The Old Vic redan som elvaåring.

- Jag var inte särskilt duktig i skolan, dålig på sport och inte vidare social. Så mina föräldrar skickade iväg mig på en teaterkurs och, wow, det var en helt fantastisk värld att sugas in i! 
Dessutom upptäckte Adam Godley att han hade en särskild talang. En riktig superkraft för en teatersugen nioåring.

- Jag kunde obehindrat hoppa mellan brittisk och amerikansk engelska. Det gav mig många roller i början av min karriär, och det har hjälpt mig senare också, säger han med utpräglad och väldigt tydlig brittisk accent.

Förtjust i Göteborg

Numera trivs Adam Godley så bra i Los Angeles att han skaffat dubbelt medborgarskap, men det märks att även Göteborg på kort tid fått en speciell plats i hans hjärta.

- Absolut, jag är smått förälskad i den här staden! Jag brukar tröttna rätt snabbt på hotellrum och hyr därför en fantastisk liten lägenhet på Viktoriagatan. Det är verkligen mitt i city, och jag tycker om att Göteborg är så kompakt att man kan gå genom hela stan. Jag älskar att promenera. Speciellt i de lite pampigare delarna av stan och i Haga (som Adam Godley uttalar Hagga). Dessutom är det ofta fint ljus här så jag har tagit massor av bilder. Det känns som ett speciellt ställe. 

Tyvärr, säger Adam Godley, har han inte riktigt hunnit ta del av stadens övriga utbud på det sätt han hade önskat. Arbetsdagarna är långa och veckoschemat tajt, och när helgen kommer måste han förbereda sig för nästa veckas scener.

- Jag får komma tillbaka i juni när det är lite varmare, ta en båttur i skärgården och bara uppleva Göteborg. Hittills har jag haft en enda ledig dag. Då tog Lisa Henni med mig till ett spa.

Badade ni i lera?

- Som Nigel Nesbitt och Louise Litt i Suits menar du, skrattar Adam Godley. Nej, det gjorde faktiskt vi inte.

Trots att han jobbar i princip hela tiden tycker Adam Godley ändå att han bott tillräckligt länge i Göteborg för att lägga märke till, och i de flesta fall uppskatta, några av våra egenheter.

Ordning råder

- Alla pratar perfekt engelska, ni håller rent på gatorna, är väldigt organiserade och artiga. Jag vet att jag generaliserar nu, det finns idioter överallt, men det råder ordning här. På ett praktiskt och skönt sätt.

Adam Godley nämner det "unika tvättsystem" som finns i huset på Victoriagatan.

- Varje lägenhet har en liten bricka med ett nummer som man kan låsa fast på en tavla med datum och klockslag när man vill boka tid i tvättstugan. Det är ju fantastiskt smart och väldigt svenskt. För mig symboliserar det ett genomtänkt och rättvist system. Var rädda om det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.