Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Arne Weises ilska – mot SVT:s oväntade julbesked

SVT har beslutat att spela in årets julvärdar i förväg. Beskedet har fått många att gå i taket – däribland ljuständarveteranen Arne Weise. – Det är åt helvete, säger han till Aftonbladet.

I förra veckan stod det klart att årets julvärdar blir Lotta Lundgren och Erik Haag, kända från Historieätarna. Det beskedet innebär att historia kommer att skrivas. För första gången delas julvärdsansvaret på två personer.

Men inte nog med det. På fredagen kom det oväntade beskedet: årets sändning skulle spelas in i förväg.

– Jag tror och hoppas att publiken kommer känna att det är ett nytt och spännande sätt att fira julafton, sade Lena Glaser, programdirektör på SVT, till TT då.

LÄS MER: SVT förinspelar julvärdarna: "Det känns spännande"

"Fy fan"

Reaktionerna på SVT:s beslut har dock inte varit odelat positiva. Många tittare har reagerat med stor besvikelse – och nu väljer även en legendar i sammanhanget att berätta vad han tycker om saken.

– Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här, säger julnestorn Arne Weise till Aftonbladet.

Weise, 87, tillbringade 30 julaftnar i tv-rutan. Då var det aldrig tal om annat än livesändning, berättar han. Men det är inte bara beskedet om förinspelning som får ljuständarveteranen att gå i taket.

Han anser att det blir alldeles för många kockar i soppan om julvärdsansvaret ska delas mellan två parter.

– Det är helt otänkbart! Det ska vara en person, som är varm och go och tycker om att synas.

Vill inte ens titta

I vanliga fall brukar Arne Weise slå en signal till årets julansvarige. Men i år funderar han på att avstå från det. Han är helt enkelt alldeles för upprörd – och överväger till och med att inte ens följa sändningen.

– Det tror jag inte att jag gör. Inte efter det ni har berättat nu. Det är åt helvete, säger han till Aftonbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.