Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Alexandra Rapaport tar farväl av Gåsmamman

Med största sannolikhet blir den tredje säsongen av succén Gåsmamman också den sista. – Vi har ett slut, säger Alexandra Rapaport.

När thrillerserien Gåsmamman såg dagens ljus 2015 skrattade många åt titeln. Alexandra Rapaport, som spelar huvudrollen och är djupt involverad i produktionen, tyckte också att det lät knäppt.

"Vi gör bort oss"

– Jag blev galen när jag hörde namnet första gången och tänkte "nu har de fan rökt på, det låter ju som ett barnprogram, vi gör bort oss".

Efter några dagar började hon i stället älska namnet.
– Det är så dåligt och så bra på samma gång. Hur kan en thrillerserie heta Gåsmamman? Det är ett kodnamn så det finns en förklaring, men man slutar ju höra namnet till slut.

Tittarna och kritikerna fastnade för berättelsen om Sonja Ek, villamamman som dras in i knarkaffärer. Blandningen av vardagliga familjeproblem och dramatiska actionscener blev ett vinnande koncept.

"Jag dricker aldrig annars"

Häromveckan fick Alexandra Rapaport dessutom motta tv-priset Kristallen för sin rollprestation.
– Jag blev helt ocoolt superglad! Jag ville så fruktansvärt gärna ha den.

Inför galan började det tisslas och tasslas om att hon låg bra till.
– Jag dricker aldrig annars, men drog i mig tre glas champagne sju minuter före galan. Min producent stirrade oroligt på mig!

Men du behövde inte ledas av scenen, som Leif GW Persson?
– Nej, faktiskt inte. Det small aldrig till riktigt, utan fyllde bara sin funktion och lugnade nerverna.

Nu står glaspjäsen på fönsterbrädan i sovrummet, men ska få en bättre placering.

– Just Gåsmamman ligger mig så varmt om hjärtat. Jag har varit med och drivit projektet från ax till limpa, det blev en sådan bekräftelse för mig, säger Alexandra Rapaport.

Slutar i chock

När den tredje säsongen drar igång har det gått ungefär ett år sedan slutscenen i den förra. Sonja Ek har kommit ut från fängelset och lever med sin nya kärlek John (Tobias Zilliacus), barn, bonusbarn och fosterbarn.

Allt börjar i dur med en mysigt stökig frukostscen. Den uppmärksamma tittaren minns att Gåsmammans allra första avsnitt började snarlikt och liksom den gången slutar premiäravsnittet i chock.

– Vi ville göra en pendang till första säsongen. Sonja har åter en stabil tillvaro, barnen mår bra, de bygger på ett nytt hus, det är vardag. Så det finns något att förstöra igen.

Den här gången är det Sonjas barn som ställer till det och hela familjen dras med. Sonja tvingas verkligen bekänna färg.

– Hon kläs av, rent bildligt, in till kärnan. Hur mycket skurk bor det i henne, egentligen?

Längre fram i serien hamnar hon i skarpt läge och då märks det att hon har förändrats av det hon varit med om.

Tar farväl av Gåsmamman

Sedan är det dags att ta farväl av Sonja. Alexandra Rapaport avslöjar att säsong tre innebär slutet för serien.

– Vi har tänkt framåt hela tiden, men nu gör vi inte det längre. Det blir lite mer av ett verk om det är bara tre säsonger och det finns inga planer på en fjärde ... även om man aldrig ska säga aldrig.

Har ny krimserie på gång

Just nu är Rapaport i Göteborg för den kommande säsongen av Springfloden, där hon har en mindre roll. Samtidigt har hon och tre andra skådespelare, tillsammans med delar av Gåsmamman-teamet, tagit fram en ny krimserie, vars innehåll ännu är hemligt.

– Det är en ganska nervös tid, vi har jobbat med projektet i ett och ett halvt år och väntar på produktionsbesked när som helst. I bästa fall får vi ett ja snart.

Drömmen är att fortsätta varva skådespelaruppdrag med egna projekt och att få "jobba tills jag är klar att lägga mig ner och dö".

– Jag känner att jag har ett sådant flow nu, jag är inte så rädd längre som när jag var yngre. Det är skönt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.