1/18

50 år sedan Beatles var med och skrev tv-historia

För 50 år sedan Beatles framförde All you need is love inför en hel värld i vad som var världens första världsomspännande tv-program. "It's easy", sjöng John Lennon inför en tv-publik på 400 miljoner. Men att genomföra programmet var allt annat än lätt.

I dag kan vem som helst med en smart telefon eller dator ringa upp en vän eller starta en direktsändning som kan nå till världens alla hörn. När det första direktsända satellitprogrammet sändes den 25 juni 1967 var det resultatet av tio månaders noggrann planering och en arbetsinsats från 10.000 människor.

Aubrey Singer, en legend på BBC, hade en galen idé om att använda den nya tekniken till att skapa ett program som involverade hela världen. Resultatet skulle revolutionera tv för alltid.  

Initiativet till den världsomspännande, revolutionerande tv-sändningen kom från brittiska BBC och möjliggjordes av den kommersiella kommunikationssatelliten Intelsat 1, mer känd som Early Bird, som hade skickats upp i rymden två år tidigare.

Ytterligare två satelliter krävdes för att kunna genomföra programmet, och det är svårt idag att förstå utmaningen i att koordinera satellitsignalerna mellan kontinenterna.

När körschemat stod klart var 14 länder involverade, men det hade kunnat vara fler om inte östblocket hoppat av bara några dagar innan sändning.

Programmet startade kl 19 brittisk tid med att Vienna Boys' Choir sjöng Our world på 22 olika språk. Sändningen gick sedan till Kanada och USA, Japan och Australien för att sedan avslutas i London.

Artister och konstnärer som Pablo Picasso och Maria Callas medverkade som underhållare och representanter för sina respektive länder, men det var det avslutande musikinslaget som alla minns i dag.

Beatles, som nyss hade släppt Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, hade fått en förfrågan om att skriva en positiv låt som dessutom var enkel nog att förstås av människor över hela världen. John Lennon skrev då låten All you need is love.

Låten framfördes live i från deras studio på Abbey Road klockan 09.36 lokal tid. Allt var noga planerat men viss ansträngning hade lagts vid att få det hela att verka spontant. Förutom en orkester på 13 personer hade The Fab Four hjälp av Mick Jagger, Keith Richard, Marianne Faithfull, Keith Moon, Eric Clapton, Pattie Harrison, Jane Asher, Graham Nash och Hunter Davies.

Mellan 400 och 700 miljoner människor uppskattas ha sett programmet, en hisnande siffra för sin tid. Men det var, som vi alla vet, bara en uppvärmning.

Bläddra i bildspelet här ovan för att se fler milstolpar inom tv som vi fortfarande pratar om.

SE OCKSÅ: Beatles får en Lifetime achivement award

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.