Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Unbreakable Kimmy Schmidt" är nu aktuell med en fjärde och sista säsong på Netflix. Pressbild.

Tv-serier att sträckkolla i semestertider

Även en varm och solig sommar kräver sina pauser i tv-soffan. Och när passar det bättre att sträckkolla på serier än under semestern då det äntligen finns oceaner av tid att lägga på allt och inget? Tre tv-experter guidar till de mest sträcktittarvänliga serierna just nu.

Ida Kjellin, manusförfattare och recensent för sajten Tv-dags:

"Penny Dreadful"

- Mycket speciell stämning i denna gotiska, viktorianska skräckserie där alla får plats: Dracula, doktor Jekyll, häxor, Dorian Grey och Frankensteins monster. Eva Green är underbar som den av demoner plågade, men goda, Vanessa Ives.

Sträckkollarstatus: Tre säsonger finns på HBO Nordic.

"Killing Eve"

- En yrkesmördare och en brittisk agent leker en katt och råtta-lek med varandra. Det som skiljer den här från andra liknande spionthrillers är inte bara att det är kvinnor i båda huvudrollerna utan att den har en härlig svart humor samtidigt som den är olidligt spännande.

Sträckkollarstatus: En säsong, en andra är beställd. HBO Nordic.

"The staircase"

- För alla som älskade true crime-serien "Making a murderer" – det här är originalet som var inspirationen till succén. Författaren Michael Petersons fru hittas död vid trappan i deras gemensamma hem, och han anklagas, mot sitt nekande, för mordet. Man får följa hela rättegångsprocessen som inte kunde ha varit mer spännande om den hade varit uppdiktad.

Sträckkollarstatus: SVT Play och Netflix har hela säsongen.

"Peaky Blinders"

- Brittisk dramaserie som utspelar sig i 1920-talets Birmingham. Vi följer gangsterfamiljen Shelby och dess ledare: Den vackre men plågade och hänsynslöse Tommy. Enormt snygg ackompanjerad av ett för ett kostymdrama ovanligt (och ovanligt bra) soundtrack, med bland andra Nick Cave.

Sträckkollarstatus: Fyra säsonger finns både på C More och Netflix

"Glow"

- Det behöver inte bara vara spänning som gör en tv-serie sträcktittarvänlig. "Glow" är en beroendeframkallande komedi om ett damwrestlingteam på 1980-talet. Rolig och härlig med ett fantastiskt skådespelarteam, med Alison Brie i spetsen.

Sträckkollarstatus: Två säsonger på Netflix.

Sandra Wejbro, nöjesjournalist och tv-recensent, Aftonbladet:

"The terror"

- Iskallt vacker och spännande skräckserie om en försvunnen expedition till Arktis på 1800-talet med lysande skådespelare som Jared Harris

(”Mad men”) och Adam Nagaitis. Full av existentiell ensamhet, klasskonflikter och mystik. När man väl börjar titta är det svårt att sluta.

Sträckkollarstatus: En säsong på Amazon prime

"Unbreakable Kimmy Schmidt"

- Varmast och charmigast är denna skruvade komediserie som nu är inne på sin fjärde, och sista, säsong. Obegripligt positiva Kimmy (Ellie Kemper), som kidnappats och bott i en bunker i 15 år, har en energi som kan kännas tröttsam, men paradoxalt nog tycker jag att man vänjer sig vid den mycket bättre vid sträcktittande. När man väl har bott sig in i hennes värld med rumskamraten Titus och grannen Lillian vill man aldrig flytta hem igen.

Sträckkollarstatus: Fyra säsonger på Netflix.

"Ung och lovande"

- Har du inte sett ”vuxen-Skam” ännu? Hela tre säsonger av den norska dramaserien kommer att ligga kvar hela sommaren på SVT Play. Elise och hennes kompisar som alla är i 20-årsåldern börjar få panik över att de inte har kommit längre i livet och går igenom relationskriser, motgångar i karriären och psykisk ohälsa. Sluta inte titta efter det första, bleka avsnittet – det blir bättre.

Sträckkollarstatus: Tre säsonger på SVT Play.

"Howards end"

- Lysande nyinspelning av en gammal klassiker och perfekt för alla som behöver lite brittiskt kostymdrama till sina svenska jordgubbar. Handlar om två egensinniga systrar i början av 1900-talet som kämpar med kärleken, klass- och könsfrågor i början av 1900-talet. Fyra timmars tv-njutning.

Sträckkollarstatus: En säsong på C More.

"Patrick Melrose"

- Jag var tveksam till Edward St Aubyn-filmatiseringen ”Patrick Melrose” i början, men redan i andra avsnittet blev jag fullkomligt omvänd. Vilken magnifikt plågsam liten pärla till miniserie – om dekadent överklass, barndomstrauman och extrem känslokyla. Benedict Cumberbatch är fantastisk i huvudrollen som trasige Melrose.

Sträckkollarstatus: En säsong på HBO Nordic.

Mattias Bergqvist, tv-kritiker som driver bloggen "Spoiler alert" på Expressen och frilansjournalist:

”Counterpart”

- Årets hittills bästa serie, tätt följd av ”Killing Eve”. J K Simmons spelar Howard Silk, anställd av ett slags spionorganisation i Berlin. Han får reda på att ett parallellt universum existerar och att han där har en motsvarighet i Prime, även han spelad av J K Simmons. En oldschool-spion-thriller med lite sci-fi i mixen, som lyckligtvis är mer John le Carré än Dan Brown.

Sträckkollarstatus: En säsong på Viaplay.

”Vida”

- Sex halvtimmeslånga avsnitt som utnyttjar varje sekund. Handlar om två systrar som återvänder till barndomshemmet i östra Los Angeles efter att deras mor har gått bort. Charmig från start i och med att berättelsen spretar som den gör, samtidigt som dess kärna når samtidsaktuella och universella slutsatser när första säsongen är slut.

Sträckkollarstatus: En säsong på C More.

”Fauda”

- Journalisten Avi Issacharoff och huvudrollsinnehavaren Lior Raz är upphovsmän till serien som kretsar kring israeliska kommandosoldater som arbetar undercover i Palestina. Således: arabiska och hebreiska, spänning och drama. Två säsonger finns tillgängliga. Den andra är lite sämre.

Sträckkollarstatus: Två säsonger på Netflix.

”Barry”

- En av årets bästa nykomlingar. Skiftar mellan komedi och drama utan att sömmarna syns. De åtta avsnitt som utgör första säsongen har Bill Hader i huvudrollen och börjar starkt för att sedan bara bli starkare och mer originell ju längre man kommer.

Sträckkollarstatus: En säsong på HBO Nordic.

”Falsk identitet”

- En fransk vinnare vars tre första säsonger finns tillgängliga över sommaren. Stundvis förbluffande spännande med en botten som är lika delar socialt spel på kontoret som mästerlig spionserie. Här finns en manusnoggrannhet som är sällsynt och som vinner över ”Homeland” varje gång.

Sträckkollarstatus: Tre säsonger på SVT Play.