Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Den inre cirkeln" har snart premiär på Viaplay. Från vänster: Nanna Blondell, Babben Larsson, Fredrik Dolk, Per Schlingmann, Melinda Kinnaman, Ebba Hultqvist Stragne, Niklas Engdahl, Johanna Wilson, Håkan Lindhé, Anna Littorin och Olle Sarri.

Tv-drama under Almedalen: "Det var galet"

Politik, familjedrama och otaliga lik i garderoben. I Viaplays nya dramaserie står den ständiga dragkampen mellan makthavare och press i centrum. Allt sker under Almedalsveckan – där en stor del av inspelningen ägde rum.

"Den inre cirkeln" utspelas under fem hektiska dagar under politikerveckan i Almedalen, där näringsministern David Ehrling, spelad av Niklas Engdahl, kämpar för att få efterträda den avgående statsministern Elvira Kropp.

Samtidigt som ryktet sprider sig på Gotland om att Ehrling kan bli ny statsminister börjar den hungrande kvällspressen gräva i näringsministerns förflutna. Det ska visa sig att det finns många skelett i garderoben att dra fram i ljuset.

Inspirerat av verkligheten

Tv-serien, med premiär på Viaplay den 22 mars, bygger på boken "I maktens öga", skriven av Moderaternas före detta partisekreterare och chefsstrateg Per Schlingmann.

- Det är en fiktiv berättelse, men visst har jag inspirerats av erfarenheter från mitt tidigare arbete. Vi lever i en tid med Trump där verkligheten slår dikten, så jag skulle säga att allt som händer i serien skulle kunna ske på riktigt, säger Schlingmann.

Bakom filmatiseringen står bland andra Håkan Lindhé, som har varit med och skrivit manus och regisserat. Trots att politiken står i centrum ligger mycket fokus på familjeliv och relationer.

"Unik företeelse"

- Jag kände direkt att det här var något som jag ville göra. Det var en politisk serie som inte skulle se ut som andra politiska serier, eftersom vi har vävt in ett familjedrama i det här. Med kontexten av politiken kan man berätta väldigt mycket annat.

TT: Varför är Almedalsveckan en intressant plats för en tv-serie?

- Det är en unik företeelse. När man pratar med folk utomlands märker man att de är väldigt fascinerade av öppenheten där. Dessutom mår alla dramer bra av en koncentrerad arena.

"Den inre cirkeln" utspelar sig inte bara på Almedalsveckan – sommaren 2018 skedde också en stor del av filmatiseringen där. Nanna Blondell, som spelar David Ehrlings presschef, den ambitiösa Lena Nilsdotter, berättar att det var en intensiv upplevelse.

"Ren gerillafilmning"

- Det var ju väldigt mycket människor på plats, med politiker och kändisar. Det var lite läskigt, men kul. Och allting blev väldigt äkta.

Hennes motspelare Niklas Engdahl beskriver det som "ren gerillafilmning".

- Det var galet. Det är ju så fruktansvärt mycket människor på plats, och de fick agera som statister i vår berättelse. Det var intensivt men jättehäftigt, säger han.

TT: Vad har du för förväntningar?

- Jag hoppas och tror att folk kan identifiera sig med de dilemman som karaktärerna ställs inför. För det är just relationerna mellan karaktärerna som är det viktiga, som driver historien framåt.