Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TV 4 tar tillbaka Idol i höst

Efter åtta säsonger lades Idol på is och under 2012 satsade TV 4 på talangsåpor som The voice och X factor. Men tittarna svek och nu dammar kanalen av det ursprungliga konceptet och till hösten är Idol tillbaka.

-Idol är ett av våra mest populära program någonsin och något av en institution i den svenska nöjesvärlden. När det kommer tillbaka i höst har det vilat i två år och vi har anledning att tro att det är efterlängtat, säger TV 4:s programchef Fredrik Arefalk till TT Spektra om varför de nu återupptar programmet.

2009 såg 1,8 miljoner tittare Erik Grönwall bli idol, men sedan dess har tittarsiffrorna dalat och efter att Amanda Fondell vann 2011 lades programmet på is.

TV 4 satsade på nya talangsåpor som The voice och X factor, men även de fick blygsamma tittarsiffror. I nuläget finns inga planer på nya säsonger av de programmen.

    

Talangfabrik

När Idol började sändas 2004 såg det däremot annorlunda ut och under många år var det ett populärt program som födde flera stjärnor. Loreen, Danny Saucedo och Darin har alla passerat genom talangsåpan innan de slog igenom med sina olika karriärer.

När programmet nu återupptas satsar TV 4 på igenkänning och den ursprungliga formen.

   

Oklart med jury

Vilka som kommer sitta i juryn, om några av de gamla jurymedlemmarna återvänder eller vem eller vilka som blir programledare är ännu inte klart.

-Man kommer känna igen sig i Idol så klart men vi har en ambition att hitta en ännu mer varierad mix av talanger än tidigare, både genremässigt och åldersmässigt, säger Arefalk.

TT Spektra: Varken The voice eller X factor blev några succéer, varför tror ni att Idol kommer lyckas bättre?

-Idol är ju originalet och det starkaste programmet rent innehållsmässigt där man får följa talangernas väg från det lilla auditionrummet till den stora direktsändningen. Det är den resan som är kärnan i Idol och vi är övertygade om att det finns många sådana fantastiska historier kvar att berätta.

  

TT Spektra: Men är ni inte rädda att tittarna har tröttnat och att konceptet är slitet?

-Jag tror att musik och människors drömmar om att bli en stjärna är rätt tidlösa och universella ämnen som kommer fortsätta engagera tittare även i framtiden. Det handlar mer om att lyckas göra engagerande tv-underhållning som känns relevant för publiken. Om vi lyckas med det kommer publiken också vara där.