Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Två schlagervinnare i samma Mello imponerar

"Men hur många Youtubers ryms det i en Melodifestival?" undrar GP:s Jan Andersson.

Kommer det att göra ont? Behöver jag bedövning? Har det redan gått ett år ..? Som vanligt hopar sig frågorna när SVT ska presentera Melodifestivalartisterna. 

Det är lite som att gå till tandläkaren. Man oroar sig i förväg, utgår från att det kan bli plågsamt men inser också att man troligen lär överleva. Skillnaden är att man efteråt lämnas med en rad nya hur, vad och varför?

Hur många Youtubers ryms det till exempel i Melodifestivalen? Vad driver Owe Thörnqvist? Hur mår Loreen? Varför slutar Ogge i The Fooo Conspiracy, egentligen, och framförallt – hur i herrans namn har de lyckats få den smått legendariske låtskrivaren och producenten Robert "Mutt" Lange att släppa en låt till dem? Mutt Lange har jobbat med AC/DC och Def Leppard, med Graham Parker, Muse och Bryan Adams, med Shania Twain och Carrie Underwood, och nu även med ... The Fooo Conspiracy.  

Som vanligt kämpar Melodifestivalen med sin balansgång mellan folkligt och finstämt, mellan ungt och gammalt. Den kredd som eventuellt fanns när The Ark vann för tio år sedan är sedan länge borta, men all heder för att Christer Björkman och hans gäng ändå föryngrar och förnyar startfältet med artister som Adrijana, Allyawan, Etzia och Nano. 

Enligt ständige festivalgeneralen är detta den "starkaste uppställningen någonsin" och på ett sätt har han rätt. Med 30-årsjubilerande Charlotte Perrelli och den lätt oberäkneliga Loreen, som tävlar i Göteborg respektive Skellefteå, har vi för första gången två Eurovisionvinnare i Melodifestivalens startfält. Det är rätt imponerade.

Precis som att Owe Thörnqvist fyller 88 år (!) strax efter sin Mellodebut i Växjö. Därmed blir Owe den mest ålderstigne debutanten i schlagercirkusen sedan de ryska babusjkorna bakade bullar i Baku. 

Vill SVT imponera ännu mer borde man såklart göra som På spåret och satsa på en omgång med enbart vinnare. Abba, Herreys, Carola, Charlotte Perrelli, Loreen och Måns Zelmerlöw i samma deltäving. Det hade fått Europas schlagervänner att gå fullständigt bananas.