Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robin Bengtsson ska försvara Sveriges färger i finalen av Eurovision Song Contest på lördag kväll.

Tufft motstånd för Robin Bengtsson

En dansande apa, en sångare född på 2000-talet, en färgsprakande joddel-rap och så den där portugisen som sjunger om hjärta och smärta på ett sätt som Eurovision-världen sällan skådat. Hur tusan ska Robin Bengtsson klara sig mot de där favoriterna?

Måns Zelmerlöw – Eurovision-vinnare 2015, programledare 2016 och nu expertkommentator på SVT – tror att det kommer att bli riktigt tufft.

- Det blir definitivt topp åtta, kan vara topp fem och en fjärdeplats är inom räckhåll. Robins nummer sticker ut, han har fått en sen startplats vilket också är bra. Men jag tror att Italien, Portugal och Bulgarien blir för svåra. Italien vinner, när jag såg honom på repet så syntes det att han är en jättevinnarkandidat, säger Zelmerlöw till TT.

Francesco Gabbani har varit storfavorit ända sedan han vann den italienska uttagningen.

Videon till ”Occidental’s karma” har visats 110 miljoner gånger på bara två månader och den där apdansen har skuttat runt i den virala världen lika fort.

Mode att yoga

Francesco Gabbani berättar själv:

- Det är egentligen en annorlunda låt, en lite riskabel låt. För mig är den genuin, för mig är den sanningen. Jag är inte religiös, men jag önskar att jag var det, så den här låten representerar det jag tror på, säger han.

- Jag ville uttrycka mångfald och hur vi i västvärlden missbrukar österländsk kultur. Vi använder ord som karma, mantra och nirvana utan att fundera på vad de betyder. Vi försöker efterapa den österländska filosofin, men vi gör det på ett självupptaget västerländskt sätt. Som till exempel att vi gärna yogar, men vi gör det i moderiktig outfit.

Portugals Salvador Sobrals ”Amar pelos dois” är något helt annat, en lugn jazzballadig kärlekslåt sjungen av en hudlös och genuin sångare.

Hos de stora spelbolagen är han outsider, och ger ungefär två gånger pengarna för en seger.

Joddel-låt

Där bakom förväntas även Bulgarien och Belgien ta topplaceringar.

Robin Bengtsson gillar dem båda.

- Två ballader men som ändå spelar i en lite mer modern soundliga. De blir vassa båda två, jag tycker att båda låtarna är svinbra. De två är nog de närmaste konkurrenterna som blir viktiga för oss att slå. Skulle vi sedan slå Portugal och Italien också så är det bara en bonus, säger Bengtsson.

Måns Zelmerlöw gillar Bulgariens låt, där sångaren Kristian Kostov är född så sent som i i mars 2000, men har betydligt svårare för Ellie Delvauxs ”City lights”

- Jag tycker Kristian är svinduktig. Jag tror också att Rumänien med sin joddel-låt kommer topp 5, det är alltid någon sån låt som skräller. Och så gillar jag Ungern, där det är extra fint att han sjunger på romani.

- Men att Belgien ska vara med där uppe är helt oförklarligt från mitt håll. Det är möjligt att den kan bli den stora Eurovisionhiten i år, men på lördag kan jag inte tänka mig att den vinner. Hon har sett så rädd ut på repen och i semifinalen. Nä, det blir Italien och Portugal som gör upp om det, och Italien vinner med 20 poäng.

Finalen sänds i SVT1 på lördag klockan 21.00.