Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tuff politik för lantsortsbio

Momsen på biobiljetter höjs från 6 till 25 procent vid årsskiftet. Det riskerar att slå hårt mot redan ekonomiskt utsatta biografer på lantsorten.

– Det händer mycket i branschen nu som driver fram kostnader, säger Peter Gustafsson, som äger Bio Trappan i Kungälv och Fregatten i Stenungsund.

Från och med 1 januari 2017 byter Sverige filmpolitik för första gången sedan 60-talet. Filmavtalet, som styrt hur svensk film finansieras och distribueras, går i graven och ersätts med en statlig filmpolitik. Positivt för branschen säger vissa, svårt att förutse konsekvenserna menar andra.

Avsevärd höjning
Några som drabbas av den nya filmpolitiken är små, oberoende lantsortsbiografer. De har tidigare betalat en biljettmoms på 6 procent. Nu höjs momsen till 25 procent, vilket riskerar att bli ett hårt slag för biografer med redan små marginaler.

En av dessa biografägare är just Peter Gustafsson. Fregatten i Stenungsund är en så kallad grön biograf, vilket innebär att den visar film färre än fem dagar i veckan och därför inte har behövt betala biografavgift till SFI på 10 procent. Skillnaden, från 6 procent till 25 procent, blir alltså avsevärd. 

Även för Trappan i Kungälv, som förut alltså betalat 6 procent moms och 10 procent biografavgift för varje biobiljett, blir klivet upp till 25 procent kännbart.

– Det kommer kännas hårt. Små biografägare har inga stora marginaler, säger Peter Gustafsson. 

Stora kostnader
Förutom momsen har övergången från analog till digital filmvisning försatt de små biograferna i ett kärvare läge. Hanteringen av analog film var ofta bökigare, med fysiska kopior som fick skickas runt bland biograferna, men en analog filmprojektor höll i många år. En digital projektor behöver bytas ut ungefär var femte år, enligt Peter Gustafsson.

– Även om vi fått stöd från Filminstitutet för att gå över till digitalt så är det en stor kostnad, säger han. Det gör att jag inte kan investera i till exempel bättre biostolar eller ny ljudanläggning, som är mitt enda sätt att konkurrera med SF Bio.

Frågan om momshöjningen har blivit partipolitisk i och med att det är den rödgröna regeringen som drivit igenom förändringen. Både Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet har protesterat mot beslutet. 

Stöd hjälper inte
Kulturminister Alice Bah Kuhnke har tidigare meddelat att regeringen kommer att dela ut ett stöd på sammanlagt 25 miljoner till lantsortsbiografer för att säkra deras överlevnad.

För Peter Gustafsson är det ingen räddning.

– Stödet vänder sig till biografer med max fem kvällsvisningar i veckan. Då kvalar varken biografen i Kungälv eller den i Stenungsund in.