Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tua Forsström är "otroligt glad" över att kunna bidra till Svenska Akademiens arbete, säger hon till TT. Arkivbild.

Tua Forsström: Otroligt roligt att bidra

Att tacka ja till en stol i Svenska Akademien var självklart för Tua Forsström – efter att hon fått bekymra sig om det praktiska i några dagar. Och den nya ledamoten ser ljust på institutionens framtid:

Tua Forsström bad om några dagars betänketid när Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson frågade om hon ville efterträda Katarina Frostenson på stol nummer 18. Anledningen var av rent praktiska skäl med tanke på att Forsström bor i Finland.

- Jag ville väldigt gärna tacka ja. Den lilla rannsakan jag var tvungen att göra innan jag lämnade besked handlade om något så trivialt som hur det praktiska skulle fungera. Men när jag bekymrade mig om hur det skulle gå lät det på Anders Olsson som om att det liksom löser sig, säger hon.

Finlandssvensk litteratur

Att hon är den första finlandssvenska författare som tar plats i Akademien glädjer henne oerhört.

- Det känns alldeles... Det känns så roligt eftersom svenskan ligger så djupt i mig, eftersom jag kommer från en svenskspråkig trakt från början. Och jag tänker på den finlandssvenska litteraturen, hur roligt det är för oss att så här uttryckligt få känna att vi är en del av den svenska litteraturen.

Nu ser Tua Forsström mest fram emot att få sätta tänderna i Akademiens arbete, att få sätta i gång, "hands on". På vilket sätt hon kommer att sätta sitt avtryck på arbetet tycker hon dock att det är för tidigt att sia om.

- Att delta i arbetet är ju den stora lockelsen i det hela, jag tror att det är ett fantastiskt spännande och intressant arbetssammanhang att komma in i. Men Akademien har många olika projekt och arbetsgrupper och exakt hur jag kommer att jobba utkristalliserar sig säkert efter hand, säger hon.

ljus framtid

Den djupa kris som Akademien har befunnit sig i sedan hösten 2017 ser Tua Forsström som något som nu är passerat. Institutionens oerhört turbulenta 2018 tror hon nu har ersatts av något annat:

- Jag vet ju hur jobbigt det har varit, men nu när de alldeles uppenbart är på gång med ett faktiskt återbyggnadsarbete känns det otroligt roligt för mig om jag kan bidra till det på något sätt.

TT: Vad tror du om framtiden för Svenska Akademien?

- Vi har redan sett alldeles utmärkta tecken på att man verkligen har bemödat sig om självrannsakan. För mig skulle det vara en alldeles otänkbar tanke att Akademien skulle tillåtas gå under. Den är för viktig. Det är ju ändå lite så här: Älskar man svenska språket och älskar man litteratur, då måste man liksom ha starka positiva känslor för Akademien, så är det bara.