Tsatsiki gör comeback efter 14 år

Efter 14 års väntan kommer nästa kapitel i Moni Nilssons berättelse om Tsatsiki. TT följde med på inspelningarna av nya filmen "Tsatsiki, farsan och olivkriget" som har premiär i december.

ANNONS
|

Sommarlovet har lockat ett 50-tal barn och ungdomar till skaterampen i Rålambshovsparken i Stockholm. Högljutt svischar sparkcyklar och skateboards förbi filmteamet som försöker hålla en låg profil.

-Vi kör ett tyst "action", annars tittar alla hit och in i kameran, säger inspelningsledaren.

Det är sista inspelningsdagen för "Tsatsiki, farsan och olivkriget", den tredje filmen om vännerna Tsatsiki och Per Hammar. När den populära duon nu gör comeback efter 14 år är det i en värld där mycket har förändrats. Tsatsiki är inte längre tjejernas favorit och den ekonomiska krisen har nästintill ödelagt hans paradis i Grekland. Men han ska försöka ställa allt till rätta, precis som "morsan" har lärt honom.

Bok i augusti

För bok- och manusförfattaren Moni Nilsson handlar uppföljaren om viljekraft och om att våga vara sig själv. Idén föddes under en av hennes författarresor till Cypern för ett par år sedan.

ANNONS

-Där mötte jag en man som berättade hur illa det faktiskt är i Grekland. Det fick mig att fundera kring hur det har gått för Tsatsikis pappa bläckfiskaren. Dessutom har Tsatsiki blivit ett år äldre och då börjar det hända saker i både kroppen och relationen med morsan, säger hon.

För att ge en ordentlig introduktion till filmen ger hon först ut boken "Tsatsiki och Hammarn" i augusti.

-Jag vill berätta vad som har hänt mellan den senaste boken och där filmen tar vid. Jag vet inte om det här någonsin har gjorts förut, vilket gör det extra spännande, säger hon.

Känner igen sig

Historien om Tsatsiki ligger filmregissören Lisa James Larsson varmt om hjärtat. Uppväxt i London med en engelsk pappa och en svensk mamma känner hon mycket väl igen sig i pojkens situation.

-Jag är ju Tsatsiki! Jag är ju "half-something" precis som han och när jag var liten pratade jag jämt om Sverige. Därför ville jag göra en film som bygger på självkänsla och som berättar att man får vara precis som man vill, säger hon.

Nya ansikten

I och med att 14 år har passerat sedan den senaste filmen får biobesökarna stifta bekantskap med ett nytt gäng unga skådespelare. Emrik Ekholm och Adam Gutniak, som spelar Tsatsiki respektive Per Hammar, oroas dock inte inför det kommande kändisskapet.

-Visst, det kanske kan bli jobbigt ibland om folk ska komma fram och prata. Men det blir mest kul, säger Emrik Ekholm innan hans unga kollega fyller i: -Man får öva på sin autograf. Jag har redan en som jag brukar göra ganska ofta, säger han och skrattar.

Filmen ges även ut i bokform, men om sagan om Tsatsiki blir längre än så vill inte Moni Nilsson avslöja.

-Det är inte omöjligt att det blir ännu fler böcker. Men det vet jag ju inte förrän jag har skrivit dem, säger hon och ler.

Samuel Haus, 25 år, spelade Tsatsiki i filmerna "Tsatsiki, morsan och polisen" och "Tsatsiki - vänner för alltid". Efter succéerna har han medverkat i långfilmerna "I taket lyser stjärnorna", "Apan", "Ingen så fin som du" och "Orion". Han har dessutom varit röstskådespelare i ett par dubbade långfilmer samt medverkat i fyra kortfilmer.

Sam Kessel, 26 år, spelade Tsatsikis bästa kompis Per Hammar. Förutom det har han medverkat i långfilmerna "Tillsammans", "Familjehemligheter", "Dag och natt", tv-serien "Livet enligt Rosa" samt flera kortfilmer. Vid sidan av skådespeleriet har han ägnat sig åt estradpoesi.

Alexandra Rapaport, 43 år, spelade Tsatsikis mamma Tina i första filmen "Tsatsiki, morsan och polisen". Därefter har hon medverkat i en rad filmer och tv-serier, däribland "Livvakterna", "Jakten" och "Morden i Sandhamn". Hon har även spelat en hel del teater.

Sara Sommerfeld, 37 år, spelade mamma Tina i uppföljaren "Tsatsiki - vänner för alltid". Efter den rollen har hon varit med i filmer som "Hjärtslag", "Babas bilar" och "LasseMajas detektivbyrå". Hon har dessutom gjort kortfilmen "Min farmor och förintelsen" som handlar om farmodern som överlevde förintelsen.

Källa: Svenska Filminstitutet.

ANNONS