Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren Frances McDormand höll ett brandtal om representation under årets Oscarsgala. Arkivbild.

Trots metoo – vita män dominerar storfilmerna

Metoo skakade om Hollywoods strukturer i grunden – men med mångfalden och jämställdheten i storfilmernas rollbesättning är det ännu lika illa, visar en ny studie.

Endast var tredje storfilm i Hollywood görs med en kvinna i huvudrollen enligt en ny rapport från University of Southern California, skriver The Guardian.

I 33 av fjolårets 100 mest populära filmer hade kvinnor ensam eller delad huvudroll – en andel som inte ändrats nämnvärt det senaste decenniet. Likaså gäller andelen kvinnliga filmkaraktärer med repliker som fortsatt ligger stadigt på drygt 30 procent sett ur ett tioårsperspektiv.

- En kakafoni av röster ropar på förändring, men Hollywood har inte ändrat sina anställningsvanor, säger studiens författare Stacy L Smith som trots resultatet tror att en förändring väntar runt hörnet.

Även statistiken över mångfald är dyster. 43 procent av fjolårets storfilmer saknade helt svarta kvinnliga rollfigurer, och av de sammanlagda 4 400 rollfigurer som analyserades var enbart 31 homosexuella eller bisexuella – varav flest spelades av vita män.

På tv däremot är representationen något bättre. Nyligen släppte den amerikanska organisationen Glaad sin årliga rapport över hur många hbtq-karaktärer som förekommer på tv – och resultatet visade rekordmånga. 58 av 901 återkommande karaktärer på tv har en hbtq-läggning. Majoriteten, 77 procent, är dock vita män även här.