Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Trots löfte om bättring - usel jämställdhet på Bråvalla

Bråvallafestivalen har i flera år lovat att förbättra könsfördelningen bland artisterna. Trots det märks ingen förbättring. I år är det 81 procent manliga artister, enligt statistik från Jämställd festival.

Den ledande popfestivalen Bråvalla gick tidigare i veckan ut med att de vill bli mer jämställda. Festivalen drog i onsdags igång sin femte upplaga i ordningen. Ledningen har föregående år fått stor kritik angående könsfördelningen på scenerna. Procenten över de mansdominerade akterna har varit skrämmande högre än de kvinnodominerade.

Sämre igen

År 2014, året med katastrofsiffran 85 procent manliga akter, lovade Bråvallas marknadschef Niklas Westergren att de skulle bli bättre vad gäller arbetet med att få en mer jämställd festival. Året därpå resulterade i de bästa siffrorna hittills, då procenten sjönk ner till 78. Därefter har det blivit sämre igen. Jämställd festivals mätning för i år visar visserligen på ett bättre resultat än i fjol, men faktum kvarstår: Bråvalla befinner sig bland de fem sämsta festivalerna i Sverige vad gäller jämlikhet på scenen.

 – Många av de större festivalerna ligger kvar på ungefär samma siffror som när vi började räkna för sex år sedan, trots att de mycket väl vet om hur statistiken ser ut, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

GP har försökt nå Bråvallafestivalen.