Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trio tränger undan dominerande hitmakare

Med fyra låtar i årets tävling och en Eurovision-vinnare i bagaget tar de greppet om Melodifestivalen. Låtskrivare som länge dominerat tävlingen tvingas ge plats åt produktionstrion Family.

Bobby Ljunggren, Ingela "Pling" Forsman, Thomas G.son, Fredrik Kempe, Peter Boström. Namnen har blivit synonyma med Melodifestivalen. Sedan tävlingen fick sin nuvarande form har minst en av dem stått bakom sju av de fjorton bidrag som vunnit.

Den lilla klicken av framgångsrika låtskrivare har garanterat en hög lägstanivå på bidragen i tävlingen, men SVT har också få utstå kritik för svågerpolitik och för att deras ständiga närvaro gjort Melodifestivalen förutsägbar.

Förutsägbart var inte Ace Wilders genombrott i Melodifestivalen. Onsdagen före den tredje deltävlingen 2014 fick schlagerpressen i vanlig ordning lyssna till veckan bidrag. En märklig tystnad uppstod när Wilders "Busy doin' nothin'" strömmade ur högtalarna. Vad hade det här i Melodifestivalen att göra?

-Det var nära att vi inte ens skickade in låten. Vårt skivbolag tyckte inte att den skulle passa i Mellon, men det var kanske därför den fungerade så bra. En låt som är med i Melodifestivalen måste sticka ut, säger Joy Deb.

Genombrott med Ace Wilder

Han, Linnea Deb och Ace Wilder själv skrev låten som slutade på andra plats, bara två poäng efter Sanna Nielsens "Undo". När Joy och Linnea Deb tar emot är det i den stora, nybyggda Northbound-studion i Stockholm. Där jobbar de tillsammans med Anton Hård af Segerstad (som är hemma med feber) som produktionstrion Family.

Året efter Ace Wilders överraskande andraplats låg Family bakom Måns Zelmerlöws "Heroes", låten som sopade banan med motståndet i Melodifestivalen och gav Sverige segern i Eurovision Song Contest.

-Runt 2005 satt vi och skrev en lista med målsättningar för oss som låtskrivare. Vi ville komma med i Melodifestivalen, vi ville vinna Melodifestivalen och vi ville över till USA och börja jobba internationellt, säger Linnea Deb.

Check, check och check. Genom samarbetet med Ulrik Munther 2011 och hans medverkan i Melodifestivalen året därpå etablerade sig Family-gänget i tävlingen. När de 2013 skrev den låt som gav Robin Stjernberg segern öppnades många dörrar.

I år har trion fått med fyra bidrag, fler än några andra låtskrivare. Kempe, G:son, Boström och Ljunggren då? Jo, Fredrik Kempe har fått med ett bidrag, Bobby Ljunggren likaså och Peter Boström och Thomas G:son har tillsammans fått med ett. Det har skett ett tronskifte i schlagerland.

Aldrig tonartshöjning

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman har inför årets tävling fått ta emot mer än en demo som lånat sitt sound från trion i Family. Precis där, fast omvänt, ligger kanske hemligheten bakom deras framgångar.

-Vi har aldrig försökt skriva låtar för Melodifestivalen: Vi bestämde från början att vi har inga tonartshöjningar. Vi är egentligen mer inne på amerikansk pop och försöker bara göra så bra låtar vi kan, säger Joy Deb.

Inför årets upplaga av schlagern ser dock premisserna annorlunda ut. Christer Björkmans uppdrag till skivbolag och låtskrivare har varit att skriva en Eurovision-vinnare.

-Jag har faktiskt känt en viss press och då är det svårare att skriva en riktigt bra låt, säger Linnea Deb.

Är då någon av Familys fyra bidrag en europeisk hit?

Svaret kommer efter viss tvekan:

-Vi måste ju svara ja på den frågan - ja - vi har en minst en vinnare, säger Joy Deb.

Bild: Jessica Gow/TT