Kerstin Ekmans romansvit "Kvinnorna och staden" spelas i sommar som musikteater i hennes barndomsstad Katrineholm. Hon kommer att finnas på plats vid premiären och har dessutom lovat att hon ska hålla ett kort tal. Arkivbild.
Kerstin Ekmans romansvit "Kvinnorna och staden" spelas i sommar som musikteater i hennes barndomsstad Katrineholm. Hon kommer att finnas på plats vid premiären och har dessutom lovat att hon ska hålla ett kort tal. Arkivbild.

Tredje gången gillt för "Kvinnorna och staden"

Efter många bakslag är det till sist premiär för dramatiseringen av författaren Kerstin Ekmans romansvit om barndomsstaden Katrineholm.

ANNONS
|

Det har gått mer än 17 år sedan Marie Selander, sångare och kompositör, tog initiativ till en musikalisk dramatisering av romansviten "Kvinnorna och staden".

- Det har varit många bakslag och ibland har det känts helt hopplöst, så det är fantastiskt att premiären äntligen blir av, säger hon.

Tredje gången gillt

Musikteatern "Kvinnorna och staden" skulle ha haft premiär redan 2001, men sent i processen fick arrangörerna veta att Katrineholms kommun inte hade sanerat den planerade spelplatsen.

ANNONS

När Katrineholm förra året firade 100 år som stad gjordes ett nytt försök, men den gången fick produktionen läggas ner eftersom budgeten inte gick ihop.

Den 4 juli är det äntligen premiär i det gamla Lokstallet i Katrineholm. Kerstin Ekman finns i publiken och kommer dessutom att hålla tal.

- Kommunen har ställt upp helhjärtat och tack vare mycket slit och flera olika bidragsgivare har vi lyckats få ihop en budget, säger Marie Selander, som även har skrivit musiken till dramat.

Många kvinnor på scen

Dramatiseringen bygger på romanerna "Häxringarna", "Springkällan", "Änglahuset" och "En stad av ljus". Romanerna berättar om kvinnornas historia i den mansdominerade järnvägsknuten Katrineholm, där Kerstin Ekman växte upp.

- Att dramatisera detta mästerverk var ett gigantiskt arbete, säger dramatikern Ingegerd Monthan,. Det var ett långt förarbete som slutligen ledde fram till att Kerstin Ekman godkände mitt manus.

ANNONS

Historien börjar på 1870-talet och sträcker sig fram till 1950-talet. Med andra ord blir det många scen- och kostymbyten. Regisserar gör Judith Hollander.

- Det är en berättelse om kvinnornas historia och passande nog är det nästan bara kvinnor på och bakom scen, säger Ingegerd Monthan.

Hoppas på bra väder

Som många andra sommarteatrar spelas "Kvinnorna och staden" under bar himmel och är därför beroende av vädret. Samma sak gäller till exempel Shakespeare på Gräsgården i Vadstena och Romateatern i Visby.

- Samtidigt är Lokstallarna en bra spelplats eftersom Kerstin Ekman bodde inte långt härifrån, säger Marie Selander.

Själva föreställningen, som produceras av Fogelstad musikteater, påminner om ett antikt grekiskt drama. Här finns en berättare/körledare (Marie Selander), två huvudpersoner (Michael Mårtensson och Annika Olsson), en orkester med fem handplockade musiker och sist men inte minst den tjugofemhövdade Fogelstadkören.

- Kören leds av Elisabeth Ask och gör det här helt ideellt, säger Marie Selander. Det kommer att bli en uppvisning av kvinnokraft på många plan.

ANNONS

TT

Fakta: Fler sommarteatrar

"Sommarnattens leende", Romateatern

Bergmanåret till ära sätter Romateatern på Gotland i samarbete med Dramaten upp filmskaparen Ingmar Bergmans komedi "Sommarnattens leende". Regissör är Hugo Hansén, född och uppväxt på Gotland, som i höst även sätter upp Bergmans "Det sjunde inseglet" på Uppsala stadsteater. Spelas till och med 18 augusti.

"Anna Svärd", Västanå teater

Västanå teater i Sunne knyter ihop dramatiseringen av Selma Lagerlöfs romantrilogi "Löwensköldska ringen". I tredje och sista delen, "Anna Svärd", tar Selma Lagerlöf en gruvlig hämnd på patriarkatet och dess enögda maktutövande. Som vanligt är det Leif Stinnerbom som står för regin. Spelas till och med 9 september.

"Två adelsmän från Verona", Shakespeare på Gräsgården

Att spela Shakespeare på Gräsgården i Vadstena är en långlivad sommartradition som startades av regissören Pontus Plaenge. "Två adelsmän från Verona" hör inte till Shakespeares mest kända komedier, men är heller inte helt okänd. Det blir en vild komedi i kärlekens och passionens tecken i ett fartfyllt italienskt 1960-tal. Spelas till och med 29 juli.

"Bröderna Lejonhjärta", Västerbottensteatern

Västerbottensteaterns sommarteater firar 30 år med en dramatisering av Astrid Lindgrens saga "Bröderna Lejonhjärta". Regissören Ronny Danielsson har hämtat inspiration från "Game of thrones" och medeltida mysteriespel. Ett storslaget familjeäventyr om kampen mellan det goda och det onda. Spelas till och med 15 juli.

ANNONS