Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viveca Lärn.

Tre frågor till Viveca Lärn

som i kväll deltar i ett filmsamtal på Bio Roy klockan 18.30. Hon kommer också att visa filmen Babettes gästabud från 1987.

Vad kommer ni att prata om?

Jag är ingen cineast på något sätt utan bara en normal filmkonsument som går på bio då och då. Men jag har ju sett många filmer genom åren så vi kommer väl bland annat att prata om mina favoritfilmer och mina favoritbiografer här i Göteborg.

Efter samtalet har du valt att visa filmen Babettes gästabud, en film baserad på Karen Blixens roman med samma namn. Varför valde du den?

Jag skulle inte säga att jag varit besatt, men jag har alltid varit väldigt intresserad av Karen Blixens liv och böcker. Babettes Gästabud är om möjligt ännu vackrare som film än som bok. Dessutom väcker den många frågor om konsten att göra film av en bok. Ett exempel är att boken äger rum i Nordnorge medan filmen utspelar sig på Jylland.

Många av dina egna böcker har filmatiserats. Hur tänker du själv kring den processen?

I mina ögon finns det inget krav på att boken och filmen ska vara snarlika. Det viktigaste är att det blir rätt stämning och atmosfär. Men visst kan det vara en knepig process. När man skriver böcker kan man skriva om hundra elefanter i ett hus, det är ingen konst att skildra det, det tar 30 sekunder. Men det blir dyrt om det ska filmas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.