Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Styrke är aktuell med albumet "Sway". "Jag har velat skala av det väldigt mycket i produktionen, och samtidigt ha det intressant, vilket visade sig vara en väldigt, väldigt stor utmaning, men det tycker jag att vi har lyckats med. Och jag är sjukt stolt över hur den låter", säger hon.

Tove tillbaka med styrkebesked

När Tove Styrke skrev musik till sitt nya album "Sway" var målet att undersöka hur andra människor fungerar. I stället lärde hon känna sig själv.

Tove Styrke är tillbaka från USA sedan hon varit förband åt den nyzeeländska artisten Lorde, och befinner sig på svensk mark för att ge ut sitt nya album "Sway". Men det blir ingen lång visit. Redan i slutet av månaden ger hon sig av för att agera förband under Katy Perrys Europaturné.

- Jag fick frågan och trodde inte att det var sant först. Hon är en av världens största artister, och här kommer jag, säger Tove Styrke, som totalt gör tolv spelningar med Perry, den sista i Globen i Stockholm.

"Blivit en annan person"

"Sway" är Tove Styrkes tredje album sedan genombrottet i "Idol" 2009, och den här gången står kärleken i centrum – med både "superromantik" och antiromantiska texter, berättar artisten.

- Jag gör den musik som jag behöver göra för mig själv, det är bara egoistiskt. Det finns sällan någon intention utan det är helt influerat av vad som har pågått i mitt huvud, säger Styrke.

TT: Nu har kärlek pågått i ditt huvud?

- Människor har pågått i mitt huvud. Jag har varit väldigt intresserad av hur människor "connectar", och vad som inte funkar när de inte gör det. Det som har varit spännande är att jag började utforska andra människor och deras beteenden, men halvvägs genom skrivprocessen visade det sig att det jag egentligen höll på med var att lära känna mig själv. Det har verkligen varit en resa, säger hon.

Hennes singelsläpp under 2017 hyllades av flera internationella kändisar – förutom Lorde även Shawn Mendes, Elton John och Lena Dunham – och i australisk press har hon omnämnts som ett av de svenska stjärnskotten bland Abba, Roxette och Zara Larsson.

- Jag är väldigt glad att jag har vuxit upp med förebilder här hemma som har gjort så mycket, som Robyn till exempel. Att jag har kunnat se upp till henne, levt med hennes musik och vetat att "jamen hon kan". Jag tror det handlar mycket om tradition. Om någon annan har gått före känner man själv att det kanske är möjligt, säger Tove Styrke.

"I en drömvärld"

Hennes kreativa process är som bäst när hon avskärmar sig från allt annat, viket var en av anledningarna till att hon innan albumet "Kiddo" bosatte sig en period i hemstaden Umeå. Och ju längre tiden går, desto lättare har hon att lyssna på sig kropp.

- Jag har jobbat många år med det här och jag har blivit äldre, mognat och blivit trygg i mig själv. Jag vet att jag är bra, det kunde inte jag säga för några år sedan. Det ger mig mycket frihet, jag gör inte någonting för någon annans skull, utan för min egen. Tycker jag inte att det är kul finns det ingen poäng som helst med att hålla på, säger hon.

Nu är målet att någon gång själv få vara huvudperson i en egen arenaturné med enorma resurser.

- Den skulle vara helt sjukt. I en drömvärld skulle i så fall vilja att varje nummer var som en musikvideo. Förstår du hur mycket folk man behöver då?