Två år efter hyllade albumet "Kiddo" är Tove Styrke tillbaka med nya låtar. Pressbild.
Två år efter hyllade albumet "Kiddo" är Tove Styrke tillbaka med nya låtar. Pressbild.

Tove Styrke har upptäckt kärlekslåten

ANNONS
|

Tove Styrke släpper nya låten "Say my name" efter två års tystnad. Om den senaste tidens arbete mynnar ut i ett nytt album vet hon inte, men det finns fler låtar på lager.

- Jag har skrivit hela tiden de senaste två åren, säger hon till TT.

Tove Styrke slog igenom som motvillig "Idol"-deltagare 2009 där hon slutade på en tredjeplats. Det självbetitlade debutalbumet kom året därpå.

ANNONS

Efter två års hårt arbete som följde på albumsläppet valde Tove Styrke att ta en paus och flytta hem till Umeå.

Bemött med respekt

När uppföljaren "Kiddo" väl kom 2015 hyllades den internationellt och musiktidningen Spin gav henne epitetet "feministisk popdrottning."

Styrkes scenstil hade även blivit mer osminkad och avslappnad.

- Jag ville bli tilltalad som musiker och låtskrivare och jag ville inte behöva bry mig om allt runt omkring – relationer och såna saker som tjejer ofta blir frågade om. Det var inte en medveten handling, det var bara vad jag ville – att uppträda i basketshorts och prata om musik i intervjuer, säger hon.

Kärlekslåtar

Och skillnaden var märkbar. Tove Styrke beskriver att hon helt plötsligt blev bemött med mer respekt och att folk inte längre tog för givet att det var någon annan som skrev hennes musik.

Med de nya låtarna vill hon utforska nya uttryck och kärlekslåtar.

- Det finns mycket roligt där, så nu när jag har börjat "vända om" igen ska det bli spännande att se om jag kommer att fortsätta att få relevanta frågor.

ANNONS

Det nya låtbatteriet är mjukare, mer avskalat och med färre ljud. Om den förra skivan var Tove Styrkes utblick på världen är den nya mer introspektiv.

- Tidigare har jag inte varit intresserad av att skriva kärlekslåtar, det finns så många redan, men nu har jag börjat inse varför folk skriver dem – det är ju det intressantaste som finns! Det är typ som att tänka på rymden, det är bortom mitt förstånd hur människor kan leva tillsammans med tanke på hur komplexa de är, säger hon.

"Say my name" släpps den 28 april.

TT

Fakta: Tove Styrke om...

... Sommarplaner: "Jag ska tillbringa så mycket tid som möjligt i studion och göra klart – kanske en ep eller ett album. Jag hoppas att det blir någon spelning också."

... Sin "Idol"-medverkan: "Jag tror att det bästa med 'Idol' är att man går in i den 'cyniska väggen', den tråkiga sidan av branschen, direkt. Mitt intresse för musik och den sidan som är själva krängandet, de har inget med varandra att göra. Jag tror att det är skitviktigt att ha en krass syn på hur det funkar."

... Skrivandet: "För mig är det så sjukt viktigt att gång på gång återuppfinna sig själv och jag tror att det är farligt av att fastna i en bild av vem man är."

ANNONS