Tove Lo kan vinna hela fem Grammisar i februari. "Det känns sjukt fett", säger hon. Arkivbild.

Tove Lo kan få fem Grammisar: "Sjukt fett"

Tove Lo kan bli Grammisdrottning. Hon är nominerad i fem kategorier inför galan i februari. "Jag vänder ut och in på mig i min musik och det känns fan fint när det verkar klinga rätt hos andra också", säger artisten i en kommentar till TT.

Den svenska världsstjärnan Tove Lo har chans att kamma hem priser i kategorierna årets artist, årets album, årets pop, årets producent och årets textförfattare. Därmed är hon den artist som har flest vinstchanser på Grammisgalan.

"Det känns sjukt fett! Blir så glad och ärad både för mig och alla som jag skrivit och producerat med. Årets textförfattare gör mig extra glad eftersom det var så jag började", säger Tove Lo i en kommentar till TT.

I textförfattarkategorin ställs hon mot bland andra Annika Norlin som är nominerad för sitt senaste album under artistnamnet Säkert.

­– Jag sticker inte under stol med att jag lägger mycket tid på just texterna och kanske känner att det är där jag alltid har lagt mycket fokus. Så det känns väldigt bra, säger Annika Norlin till TT.

Vill hylla kollektivet

Hon har kallat Säkert-albumet "Däggdjur" för det mest personliga hon skrivit och det verkar ha gått hem hos juryn för Grammisgalan som nominerat henne till fyra priser.

- Det känns ju väldigt kul men också lite förvånande, säger Annika Norlin.

Med skivan vill hon hylla kollektivet snarare än individualismen.

- Jag hade nog tänkt mig att den här skivan skulle vara något som jag själv skulle tycka jättemycket om, men som jag kanske inte trodde skulle tränga sig igenom ända fram till Grammisjuryn, så det känns jättefint att den har gjort det ändå.

Andra som kan ta hem flera statyetter är Mwuana och Stor som är nominerade till tunga priser även utanför hiphopkategorin.

- Det som känns störst är årets album och textförfattare, de omfattar så mycket mer än bara hiphop, det är kul att man får ta plats där, säger Robin "Mwuana" Nyström.

"Man blir peppad"

Stor har chans på pris i kategorierna årets textförfattare, årets hiphop och årets artist. I den senare ställs han mot popartisterna Henrik Berggren, Linnea Henriksson, Zara Larsson och tidigare nämnda Tove Lo.

- Det är kul att fortfarande vara relevant inom svensk hiphop. Jag är 30 bast nu och jag släppte min första skiva när jag var 21–22 år så man har varit med ett tag. Att få tre nomineringar, det känns jävligt fett och man blir peppad att fortsätta, säger Stor, eller Ulises Infante Azocar som det står i passet.

Flerfaldigt nominerade är också Jireel, Henrik Berggren, Vaz och Zara Larsson. Den senare kan vinna fyra tunga kategorier: årets artist, årets album, årets låt och årets pop.

Grammisgalan arrangeras på Grand Hotel i Stockholm den 8 februari under ledning av skådespelarna Amanda Ooms och Emma Molin.