Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tova-Sophia uppträder på Pride-invigningen

Tova-Sophia växte upp som Per. På onsdag uppträder hon med debutlåten Unique och hoppas att människor ställer frågor istället för att gå runt och fundera. – Egentligen är det synd att Pride ska behövas, men samtidigt är det nödvändigt eftersom det finns så många frågetecken, säger hon.

På onsdag smäller West Pride igång med en invigning i Bältespännarparken som förvandlas för veckan till den färgglada Regnbågsparken. En av de som kommer uppträda under kvällen är Tova-Sophia Aronsson, tidigare deltagare i tv-programmet ”Sveriges modigaste”.

Tova-Sophia växte upp som Per, och påbörjade i 14-årsåldern sin resa mot att leva som kvinna fullt ut. I TV3-programmet "Sveriges modigaste" kom hon ut ordentligt, och uppfyller nu drömmen om att bli sångerska med låten Unique

– Eftersom jag levt i skymundan innan och inte varit så aktiv i HBTQ-rörelsen så är det nu min tid att dra mitt strå till stacken. När jag fick frågan om att uppträda med min första låt var det självklart att jag tackade ja, säger Tova-Sophia Aronsson. 

Tappade löstuttarna 

Tova-Sophia hoppas på glada miner, dansande publik och framförallt att det ska gå bättre än senaste gången hon uppträdde på scen.

–  När jag var runt 16-17, och befann mig på min resa mot mitt rätta jag stod jag på en scen i Lund. Och helt plötsligt tappade jag löstuttarna jag lagt in. Innan har jag alltid burit på nåt, och tänkt att folk ska komma på mig. Nu gör jag min ordentliga comeback.

LÄS MER: Sveriges modigaste Tova-Sophia kommer ut

Tova-Sophia anser att människor bör se till allt som sker på West Pride, och inte bara titta på paraden under lördagen. 

–  Det finns massor av bra föreläsningar och är ett perfekt tillfälle att få mer kunskap och en inblick i HBTQ-personers liv. Egentligen är det synd att Pride ska behövas, men samtidigt är det nödvändigt eftersom det finns så många frågetecken. Och här, där alla är välkomna, kan folk få svar på dem, säger hon. 

"Har du snoppen kvar?"

Exempel på frågetecken som Tova-Sophia tycker att människor kan reda ut på West Pride är de som rör just transpersoner, och något hon själv kommer vara involverad i under festivalen. 

– Folk frågar mig "vad är du"? Jag har fått bra respons generellt, men det handlar mycket om att folk dömer med ögat och att de vill sätta en i ett fack. Jag har själv svårt att säga att jag är trans. Jag är en kvinna med transsexuell bakgrund. Men det är helt okej att fråga.

Vad ställer de för frågor?

–  "Har du snoppen kvar"? är den vanligaste. Men är det just det som avgör om man är kvinna eller man? Jag tar inte åt mig eller illa upp, folk får fråga mig vad de vill. Det är underligt att vissa är så rakt på, men samtidigt är det bra att de frågar istället för att gå runt och fundera. Det behövs för att sprida kunskap. 

Härnäst Melodifestivalen

Hur beskriver du din musik?

– Unique är en pridelåt som handlar om att man ska vara stolt och glad för den man är. Vi är ju alla unika allihopa. Jag har själv varit med och skrivit den, och den är lite glad och party med poppigt klubb-sound.

Du har tidigare berättat att du drömmer om Melodifestivalen - när kan vi se dig uppträda där?

– Mitt mål är 2018. Framträdandet på West Pride är lite för att testa mig själv och se om det här är min grej. Vi försöker få till den ultimata låten inför Melodifestivalen, men kan inte säga med vem ännu. Det är mina år nu och det är därför jag kastar mig ut och visar vem jag är!