Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson arrangerar Queen-kväll

Torbjörn Nilsson är inte bara en av Göteborgs käraste fotbollsprofiler. Han är en av stans största "Queennördar" och medarrangör av kvällens hyllningsgala till Freddie Mercury på Trädgår'n.

I år skulle Queens sångare Freddie Mercury ha fyllt 70 år. Istället är det 25 år sedan artisten gick bort i en aidsrelaterad sjukdom, och fotbollsikonen Torbjörn Nilsson förlorade sin långvariga idol.

– Jag gjorde lumpen i Växjö 1973 och där fanns bara Stones och Beatles att lyssna på. Det var inget för mig, Stones var för stökiga och Beatles för snälla. Men så en dag hörde jag Keep yourself alive, öppningsspåret på Queens debutalbum, och blev helt knockad! Vilken röst! Vilken sångare! Sedan dess är jag Queennörd.

Du slutade inte ens att följa bandet när Freddie Mercury dog 1991?

– Nej, jag har sett dem ett par gånger med sångaren Paul Rodgers och jag ska självklart ner till Sweden Rock i sommar när 

Queen kommer dit med Adam Lambert.

Kan de verkligen fylla Freddies skor?

– Nja, Paul Rodgers sjunger väl inte lika bra som Freddie Mercury, men det är det ju ingen som gör. Fast med Adam Lambert tror jag ändå att det kan bli hur bra som helst!

Hur var det under Blåvitts storhetstid, vad lysssnade ni på då?
– Jag var förtjust i Genesis och Peter Gabriel, och Queen då såklart,  men det fick jag aldrig spela. De andra i laget tyckte att jag hade så konstig musiksmak. De kunde inte lyssna på mina artister.

Vad lyssnade alla Glennarna på då, Hysén, Strömberg, Schiller och Holm?

– Glennarna ville bara lyssna på disko, vilket jag alltid haft svårt för, och kanske Phil Collins. Sådana där mjuka och töntiga grejer.  

Glennarna var disko och Torbjörn rock'n'roll?

– (skratt) Ja, lite så.

Queen var för hårt dem?

– Jag antar det.

Men Queen var alltså inte för hårt för Torbjörn Nilsson som troligen fortfarande skulle ha radat upp favoritsånger (Keep yourself alive, Innuendo, Bohemian rhapsody, These are the days of our lives, Don't stop me now,  The show must go on, We will rock you, I want to break free, We are the champions ...) om inte GP stoppat honom för att fråga om det verkligen är han som ligger bakom kvällens Queengala.

Och det visar sig att, nej, det är inte riktigt så att Torbjörn Nilsson gett sig in i kampen mot Pustervik, KB West och stans andra konsertarrangörer. Men nästan. 

Han känner killen som arrangerar fredagens Queenkväll med Johan Boding och tributebandet Night of Queen Band & Choir, och Torbjörn insåg att han kanske skulle medverka på ett hörn. Inte så mycket för sin egen skull som för Kopparbergs fotbollslag, som hjärtat fortfarande slår lite extra för.

– Jag och Kopparbergs damfotboll har abonnerat Trädgårns övervåning och sålt in ett eget koncept där man kan köpa biljetter till showen och dessförinnan äta en bit mat. Tanken är att överskottet från biljetterna ska gå till fotbollsklubben.

– Damfotbollen har det tufft. Det gäller att testa alla möjliga varianter för att dra in pengar.

Får du höra Keep yourself alive i kväll då?

– (skratt) Nej, jag tror knappst det. Tyvärr.

Torbjörn Nilssons Queenfavoriter på Spotify