Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Topplista: Bästa feelgood-böckerna i maj 2020

GP:s recensent Maria Näslund listar de tio bästa feelgood-böckerna att kasta sig över.

1.Delia Owens: "Där kräftorna sjunger", Forum

Romanen som sålde mest i USA 2019 är en egensinnig och fantastisk berättelse om en övergiven flicka som blir kvinna med den vilda naturen som vittne. Översättning: Cecilia Berglund Barklem.

2. Marc Levy: "Någon som du", Sekwa

Ljuvlig och välskriven feelgood som tar läsaren till Manhattan och bjuder på en romantisk och underhållande berättelse med en hisskötare i centrum. Översättning: Ulla Linton

LÄS MER: Recension: Ny feelgood av Marc Levy, Per Schlingmann och Delia Owens i maj 2020

3. Sara Molin: "Som en öppen bok", Norstedts

Rapp och rolig debut med relationsstrul, familjekonflikter och underhållande scener från instängda lärarrum och hormonstinna högstadiekorridorer.

4. Annette Haaland: "Pastor Viveka och feministerna på Stockrosvägen", Albert Bonniers förlag

Pastorn får upp ögonen för jämställdhet i denna välbalanserade och lite spännande vardagsunderhållning. Viveka utvecklas, liksom hennes församling.

5. Hanna Landahl: "Ljuskällan", Polaris

Träffsäkert tidsdokument om vardagen och familjelivet i klimatångesttider. Smart intrig, dråpliga vardagssituationer och en uppfriskande humor.

6. Lucina Riley: "Fjärilsrummet", Strawberry

Maffig och fängslande släkthistoria i flera lager med huvudpersonen Posy i centrum. Fristående berättelse av feelgooddrottningen Riley. Översättning: Johanna Svartström.

7. Elizabeth Buchan: "Museet för krossade drömmar", Etta

Romantisk och pålitlig historia i olika tidsplan om ett mycket speciellt museum i Paris, men framförallt om hur det förflutna inte går att förtränga. Översättning: Camilla Jacobsson.

8. Gina Dirawi: "Paradiset ligger under mammas fötter", Norstedts

Uppväxtskildring om frigörelse med högt tempo, starka kvinnor och mycket svärta i feelgoodblandningen. Driven dialog som inte väjer för något.

9. Maria Ernestam: "Toalettpapperskungen", Bonnier Bookery

Tänkvärd, och av en slump högaktuell i bunkringstider, kortroman om hur ett misstag gör en kommunal tjänsteman till ofrivillig kung av toalettpapper.

10. Lori Nelson "Spielman: Systrarna från Toscana", LB

Stor dos Italien och romantik när en gammal förbannelse över släkten Fontanas alla småsystrar ska bekämpas. Härliga miljöer och prima verklighetsflykt. Översättning: Sanna Östergren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.