Topplista: Bästa feelgood-böckerna i maj 2020

GP:s recensent Maria Näslund listar de tio bästa feelgood-böckerna att kasta sig över.

ANNONS

1.Delia Owens: "Där kräftorna sjunger", Forum

Romanen som sålde mest i USA 2019 är en egensinnig och fantastisk berättelse om en övergiven flicka som blir kvinna med den vilda naturen som vittne. Översättning: Cecilia Berglund Barklem.

2. Marc Levy: "Någon som du", Sekwa

Ljuvlig och välskriven feelgood som tar läsaren till Manhattan och bjuder på en romantisk och underhållande berättelse med en hisskötare i centrum. Översättning: Ulla Linton

LÄS MER:Recension: Ny feelgood av Marc Levy, Per Schlingmann och Delia Owens i maj 2020

3. Sara Molin: "Som en öppen bok", Norstedts

Rapp och rolig debut med relationsstrul, familjekonflikter och underhållande scener från instängda lärarrum och hormonstinna högstadiekorridorer.

4. Annette Haaland: "Pastor Viveka och feministerna på Stockrosvägen", Albert Bonniers förlag

Pastorn får upp ögonen för jämställdhet i denna välbalanserade och lite spännande vardagsunderhållning. Viveka utvecklas, liksom hennes församling.

5. Hanna Landahl: "Ljuskällan", Polaris

Träffsäkert tidsdokument om vardagen och familjelivet i klimatångesttider. Smart intrig, dråpliga vardagssituationer och en uppfriskande humor.

ANNONS

6. Lucina Riley: "Fjärilsrummet", Strawberry

Maffig och fängslande släkthistoria i flera lager med huvudpersonen Posy i centrum. Fristående berättelse av feelgooddrottningen Riley. Översättning: Johanna Svartström.

7. Elizabeth Buchan: "Museet för krossade drömmar", Etta

Romantisk och pålitlig historia i olika tidsplan om ett mycket speciellt museum i Paris, men framförallt om hur det förflutna inte går att förtränga. Översättning: Camilla Jacobsson.

8. Gina Dirawi: "Paradiset ligger under mammas fötter", Norstedts

Uppväxtskildring om frigörelse med högt tempo, starka kvinnor och mycket svärta i feelgoodblandningen. Driven dialog som inte väjer för något.

9. Maria Ernestam: "Toalettpapperskungen", Bonnier Bookery

Tänkvärd, och av en slump högaktuell i bunkringstider, kortroman om hur ett misstag gör en kommunal tjänsteman till ofrivillig kung av toalettpapper.

10. Lori Nelson "Spielman: Systrarna från Toscana", LB

Stor dos Italien och romantik när en gammal förbannelse över släkten Fontanas alla småsystrar ska bekämpas. Härliga miljöer och prima verklighetsflykt. Översättning: Sanna Östergren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS