Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Forser: Han gav teaterns anställda mod och lust

Fan må vara teaterdirektör. Åtminstone som resande med småbarn i Stockholm och Folkteater i Göteborg. Lars Norén var det i tre år. Vid sin sida har han haft en av få i teatervärlden om vilken det inte står ett enda nedsättande ord i dramatikerns Dagbok: Ulrika Josephsson. Nu tar hon över också den konstnärliga ledningen.

Hur länge stannar han? Det var frågan när nyheten basunerades ut 2008. Tillräckligt länge för att radikalt förändra Folkteaterns litet gråa image i en postrealistisk bruksteatertradition. Där kom en ny publik till teatern, mindre ombudsmannalik och betydligt yngre, vågar jag påstå utan tillgång till publikstatistik. Där arrangerades debattkvällar och läsningar och där öppnades en sidoscen för tätare möten mellan salong och scen. Publiken mötte en teater präglad av lust och självtillit.

Konstnärligt då. Vad har skett? Det började med Orestien. Jag tror att det var av avgörande betydelse att Norén vågade detta klassikeranslag. Inte bara för att det är ett drama aktuellt vid varje hedersmord, krig och politiskt terrordåd. Också för att han med detta val gav teaterns anställda mod och lust. Här handlade det inte om importerade stjärnor utan om att lita på ett befintligt lag som inte alltid segrat. Det har vad jag kan se och förstå skapat en stämning på teatern som gör den till en scen att räkna med. Noréns tillit till ensemblen och till de relativt oprövade unga regissörer han tagit in under sin korta chefsperiod har varit betydelsefull både för Folkteatern och teaterlivet i stort.

Det blev en klimatförändring och framgångar som Khemiris Apatiska för nybörjare, Katitzi, hans egen Skalv, Unga Folkteaterns Breaking the waves och en mycket intressant uppsättning av Maslowskas Två fattiga rumäner som talar polska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.