Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tomas Andersson Wij samtalar med svenska popeliten

Tomas Andersson Wijs programserie med musik och publika samtal återvänder till SVT i kväll. Första gäst ut är Peter LeMarc.

Efter kvällens program kommer Tomas Andersson Wij att i tur och ordning gästas av de folkkära artisterna Veronica Maggio, Lars Winnerbäck och Timbkutu.

Hur har du tänkt kring valet av dina gäster?
– Eftersom vi både pratar och spelar ihop ville jag bjuda in människor som jag har någon beröringspunkt med, men som ändå inte ligger alltför nära. Både LeMarcs och Winnerbäcks låtar har jag rätt lätt att hitta in i medan Veronicas och framförallt Timbuktus var en riktig utmaning. Men jag visste att det skulle bli väldigt fina samtal med både Veronica och Jason, att vi har en bra personlig kemi, och därför tänkte jag att vi säkert skulle hitta en minsta gemensam nämnare även i musiken.


Hur viktig är den personliga kemin i den här typen av program?
– Jätteviktig! Och det underlättar även att gästerna ser mig mer som en artistkollega än som en journalist. De slappnar av, öppnar upp och blir mindre defensiva, det upplever jag i alla fall. Jag började ju som recensent och musikjournalist på Svenska Dagbladet och det är såklart en bra bakgrund för att de här samtalen ska bli lyckade.


Hur lång tid tar det att förbereda varje program?
– Vi repar inte jättemycket tillsammans, alla de här personerna är väldigt upptagna, men jag lägger ner rätt mycket tid på att gå igenom och föreslå låtar, och såklart förbereda vårt samtal med frågor och eventuellt tema.


Ditt program ligger inklämt mellan Skavlan och Tiffany Persson på SVT1 kl 22. Är det en bra tid?
– (skratt) Det är en perfekt tid! Klockan 22 på fredagar kan man få dricka rödvin i rutan och svära utan att bli anmäld till Radionämnden. Och så dags är tittarna förhoppningsvis avslappnade och mottagliga för att lyssna på lite skön musik. 


Vad händer annars för dig?
– Oj, det är väldigt mycket, lite för mycket nästan. Just nu sitter vi och färdigklipper nästa veckas program med Veronica Maggio. Samtidigt är jag på väg in i studion för att spela in ny musik, det kommer ett album i februari som följs av en längre vårturné nästa år. 

– Om två veckor släpper jag också en bok på drygt 500 sidor med intervjuer som jag har gjort genom åren, allt från min smått pinsamma intervju med Ulf Lundell i Nöjesguiden när jag var 22 år, till rätt färska transkriberingar av de samtal som jag hade på Teater Brunnsgatan med olika artister, och som egentligen var det som ledde fram till den här programserien i SVT.