Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tom of Finland inviger Göteborgs filmfestival

Filmen om gayikonen Tom of Finland blir invigningsfilm på Göteborgs filmfestival 2017.

Tom of Finland som delvis är inspelad i Göteborg får sin världspremiär på biografen Draken den 27 januari och visas samtidigt på 40 platser runt om i Västra Götaland

– Vi är väldigt stolta över att visa Tom of Finland som invigningsfilm. Det är en vacker, intelligent och djupt rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärsskap. Tom of Finland är en konstnärligt stark film med stor internationell attraktionskraft, vilket gör den perfekt som invigningsfilm på Göteborg Film Festival, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Finske konstnären Touko Laaksonen tog artistnamnet Tom of Finland för att hans identitet inte skulle röjas när han började skicka teckningar till amerikanska gaytidningar på 50-talet. Då var homosexualitet olagligt i Finland.

I filmen säger han att det vore lättare att publicera sig i Vatikanen.

Regissören Dome Karukoski skildrar tecknarens väg från soldatlivet under andra världskriget, via våld och förföljelse i Helsingfors till frigörelsen i det liberala Kalifornien.

– Filmen växte från att vara en berättelse om en konstnär till att bli en historia om yttrandefrihet, om vårt samhälle, säger han i pressmeddelandet

Huvudrollen spelas av Pekka Strang som debuterade i Drakarna över Helsingfors (2001).


På plats vid invigningen på Draken 27 januari närvarar Dome Karukoski (regissör), Pekka Strang (skådespelare), Lauri Tilkanen (skådespelare), Aleksi Bardy (producent), Miia Haavisto (producent) och Annika Sucksdorff (producent).

Tom of Finland har ordinarie svensk biopremiär 3:e mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.