Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den polska författaren Olga Tokarczuk har kritikerrosats för sina romaner och får nu internationella Man Booker-priset för "Flights". Arkivbild.

Tokarczuk får Man Booker-priset

Polska författaren Olga Tokarczuk vinner det internationella Man Booker-priset för sin roman "Flights". Vinnaren tillkännagavs under tisdagskvällen på Victoria and Albert Museum i London. Priset är ett av världens mest prestigefyllda och prissumman på 50 000 pund, motsvarande drygt 570 000 kronor, delas mellan författaren och den engelska översättaren.

"Olga Tokarczuk är en författare med underbar humor, fantasi och litterär elegans. I 'Flights' tar hon oss med på en flygtur genom en galax av avgångar och ankomster, historier och utvikningar, allt emedan hon utforskar frågor som ligger nära samtiden och den svåra mänskliga situationen – där bara plast undgår dödligheten", sade Lisa Appignanesi, ordförande i brittiska Royal Society of Literature, som utser vinnaren.

Olga Tokarczuk, född 1962, är en av Polens mest uppburna författare, som uppskattas både av den stora publiken och av kritikerna. Hon fick Kulturhuset Stadsteaterns internationella författarpris för sin roman "Jakobsböckerna" 2017.