Tobias Hübinette: ”MP och SD hade varit överens”

GP:s politiska redaktör Adam Cwejman mötte forskaren Tobias Hübinette i en diskussion om hur identitetspolitik gick från en perifert forskningsområde till en självklar del av vårt politiska vokabulär.

ANNONS

Identitet, ursprung och ras seglade upp som självklara frågor att forska kring och att diskutera under 2010-talet. Adam Cwejman bjöd in forskaren Tobias Hübinette för att reda ut hur det här gick till.

– Jag var en av de första som försökte ta in rasbegreppet i relation till icke-vita svenskar i min forskning, säger Tobias Hübinette.

Vithet och rasifiering började dyka upp i publika diskussioner i början av 2010-talet. Skillnaden var, enligt Hübinette, att en ny generation forskare och debattörer som var icke-vita svenskar började göra sig hörd i medier, kulturvärlden och forskarvärlden.

”Svensken ville vara färgblind”

Längre tillbaka var traditionen att svenskar inte pratade om ras, menar Hübinette. Som exempel tar han när Miljöpartiet 1989 föreslog att begreppet ”ras” skulle tas bort ur lag- och myndighetstexter.

ANNONS

– Det hade SD också ställt upp på om de hade suttit i riksdagen då, säger Tobias Hübinette.

Anledningen till att svensken gärna beskrev sig som ”färgblind”, någon som inte ens såg ras, tror Hübinette delvis var ett sätt att hantera skammen över Sveriges förflutna, med institutioner som Rasbiologiska institutet i Uppsala.

Skiljer på forskare och NMR

GP:s politiska redaktör Adam Cwejman har i många fall velat problematisera identitetspolitiken.

– Finns det en risk att det blir en självuppfyllande profetia om man gör ras till en central fråga, undrar Adam Cwejman.

– Jo den risken finns. Men min användning av ordet ras är annorlunda än när NMR använder samma ord. Det tror jag att de flesta inser, menar Tobias Hübinette.

FÖLJ GP PÅ BOKMÄSSAN:

LÄS MER:Bästa restaurangerna nära Bokmässan i Göteborg

LÄS MER:Marie Darrieussecq: glöm inte migrationskrisen på Medelhavet

LÄS MER:Bokmässan tillbaka – med eftervalsanalys och klimatkris

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS