Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjejerna bäst i Leksand

Rosa dalahästar, glitter, bananmikrofoner. Melodifestivalen har kommit till Leksand. GP:s Johan Lindqvist står mitt i festivalyran.
NÄR EN TRE meter hög rosamålad Dalahäst körs på lastbilsflak genom det vita landskapet för att till sist förankras mitt på torget. När lokalradion har Magnus Bäcklund i studion för att låta honom blåsa i en näverlur. När man sitter i en ishall i Sverige mitt i februari och allting glittrar och blinkar.
Då vet man att det är Melodifestival igen.
Lilla Leksand, lilla vackra pittoreska Leksand, är först ut och av någon anledning har man redan nu och redan här klämt ihop det kanske tightaste startfältet. Här finns flera riktigt bra artister. Artister som har talang, utstrålning och inte minst en karriär som andas och lever även utan Christer Björkmans assistans.

MÅNGA FNISSAR ÅT Electric Banana Band, det är tacksamt att fnissa åt män i övre medelåldern som sjunger i bananmikrofoner. Men Trazans gäng har en låt som fastnar vid första lyssningen och dessutom är man ensam här om att till vardags kunna fylla Scandinavium på egen hand. Och ingen har så många scentimmar i kroppen. De rutinerade Djungel-gubbarna är med all säkerhet i final.
Men efter dem är det alltså trångt. Tre ytterst begåvade kvinnor gör upp om en plats i Globen.
Vi har Linda Bengtzing som tävlar med en typisk Bengtzing-schlager och jodå det finns redan en sådan subgenre. Linda är alltid ett yrväder och var nära att skrälla redan förra året. Nu är hon ett känt namn och repeterar dessutom in ett klädstunt som kommer att bli effektivt. Det kan räcka till en finalplats.

LINDA KONKURRERAR MED rutinerade Anna Sahlene som har en något svårare låt. Men Sahlene, som är gravid i femte månaden, är ett proffs och det stolta temat i låten This woman blir extra starkt och strongt just tack vare den vackra magen. Anna Sahlene kanske inte är lika frenetisk som vanligt men det vägs upp av hennes lyster.
Och så då Simone Moreno. Brasse-tjejen som bor i Sverige sedan några år och som gör kreddiga spelningar på Lydmar vid Stureplan känns som en främmande fågel här men hon har energi, utstrålning och charm som lyfter hennes samba-bagatell flera snäpp. Simone kan bli årets nykomling.

KILLARNA DÅ? Nja, Magnus Bäcklund gör en låt som är John Farnham i Levellers-hatt och med körmedlemmarna utklädda till några slags Da Vinci-munkar. Borde inte räcka. Men Andreas Johnson är alltid, alltid, alltid helt grym på scen och har givetvis alla chanser att slå sig in i finalfältet.
Återstår Hannah Graaf (som inte klarar sin Bardot-roll vidare bra) och Pandang (Lilla melodifestivalen avgörs någon annanstans). Men låt oss inte tala mer om det. Jag är på mitt snälla och omtänksamma humör idag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.