Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/34

Tiotusentals såg libanesiska världsstjärnan på Götaplatsen

Libanesiska Najwa Karam återvände till Göteborg för en gratisspelning under Kulturkalaset. Drygt 15 000 samlades i regnet för att se henne uppträda på lördagskvällen.

Efter förra årets succébokning Elissa, även hon från Libanon, ville Kulturkalaset fortsätta på det inslagna spåret. Najwa Karam är en av arabvärldens största stjärnor, och trots en regnmulen lördagskväll börjar publiken samlas vid Götaplatsen redan timmen innan hon skulle gå på scen.

– Det känns jättekul att kunna se henne här, gratis dessutom, säger Sabrin Boualeg.

Hon är här med sin mamma Latifa, och Olfa Marrackhi.

– Najwa Karam är verkligen en internationell kändis, säger Olfa Marrackhi. I arabvärlden är hon en av de största.

– Jag var här förra året med och såg Elissa, men Najwas låtar är mer dansanta. Hon är festlig helt enkelt, säger Sabrin.

Bokningen extra viktig

För Kulturkalasets verksamhetsansvarige Tasso Stafilidis var bokningen extra viktig eftersom arabiska artister sällan kan ses gratis i Göteborg, och dessutom inte på stadens mest centrala scen.

Redan lite över åtta börjar uppladdningen inför konserten, med en trumorkester från Damaskus. I luften vajar flera syriska och libanesiska flaggor.

– Det är en typ av band som brukar spela för brudparet på bröllop, berättar Olfa Marrackhi.

Första storhetsperiod på 90-talet

Det är fullt framför scenen ända ner till Poseidons nedre kant, många sjunger med i trumorkesterns låtar och hoppas att regnet ska hålla sig borta.

Najwa Karam har varit aktiv som artist sedan 1985, men hade sin första storhetsperiod i arabvärlden under andra halvan av 90-talet. Hennes popularitet växte, och åren runt millennieskiftet var hon arabvärldens bäst säljande artist. Den 50-åriga sångerskan har släppt 19 album och är dessutom huvuddomare i talangtävlingen Arabs got talent sedan programmet startade 2011. Hon har turnerat runtom i hela världen sedan 90-talet, och spelade på Gothia Towers i Göteborg förra hösten.

Trångt framför scenen

På Konserthusets trappa trängs Ali Wazwaz med alla som samlats framför scenen.

– Folk har verkligen sett fram emot det här, säger han. Jag hörde att hon skulle komma för en månad sen, och har spelat hennes låtar för några av min svenska kompisar. De är också på väg hit nu.

Alis föräldrar är från Libanon, och han har vuxit upp med Najwa Karams musik.

– Hennes låtar passar alla, både vuxna och barn. Man vill bara dansa när man hör dem.

En halvtimme före konserten drar till slut regnet in, och de som kan hukar under Konserthusets utskjutande tak. Men för Najwa Karam kan de ta lite regn.