Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Östling och Tina Nordström är nya programledare för "Hela Sverige bakar" sedan Tilde De Paula har tackat för sig. Årets deltagare beskriver Östling som "ett gäng bestående av ytterligheter – på ett positivt sätt".

Tina Nordström: Vår paradgren är att trösta

Han har fika i blodet. Hon fick nog av sötsaker som barn. I den nya säsongen av "Hela Sverige bakar" tar Tina Nordström och Johan Östling över programledarrollen. Ett omaka par på ytan, men med samma kärlek till riktigt smarrig feelgood.

Tina Nordström är en av Sveriges mest erfarna programledare, med ett namn som för många är förknippat med lustfylld matlagning. Ändå säger "Mat-Tina" att hon var nervös inför att ersätta Tilde De Paula som programledare i "Hela Sverige bakar".

- Samtidigt är det en lyx att få vara lite Bambi på hal is. Det mår man bra av, säger hon inför säsongsstarten i TV4 den 25 september.

"Aldrig spännande"

Matlagning kan hon på sina fem fingrar, men sötsaker är inte Tina Nordgrens paradgren. I alla fall inte att äta – laga kan hon så klart, som det proffs hon är.

- Jag är ju restaurangunge, jag tror det har med det att göra. Allting var tillgängligt, så det blev aldrig något spännande med sötsaker. Allting fanns alltid, det var mandelmusslor, bullar och tårtor. En vanlig onsdag kunde man utan att tänka att det var speciellt käka något nybakt, berättar hon.

Programledarkollegan Johan Östling är kanske mest känd som skådespelare, bland annat i långfilmen "Smala Sussie". Men förra året visade han vilken hejare han är på att baka genom att vinna "Hela kändis-Sverige bakar".

- Jag kommer från en fikasläkt. Det var ofta kakkalas, mer eller mindre alltid fanns det tillgång till godsaker, i frysen om inte annat, säger han.

"Det är elitserien"

TT: Du som själv har tävlat och vunnit – är det skillnad på det du gjorde och de som är med i det här programmet?

- Det är ingen hemlighet att det här gänget är vansinnigt mycket bättre på att baka. De har tränat, de går in för det. Det här är ju elitserien, svarar Johan Östling och Tina Nordström fortsätter:

- Ja, de kör säkert mördegssmeten intravenöst.

Tv-tittarna kommer att känna igen "Hela Sverige bakar" även den här gången, lovar de. Serien har visserligen fått nya programledare och skruvats lite grand för att bli mer likt den engelska förlagan "The great British bake-off", men annars är det mesta sig likt. En garant för kvaliteten är att de stränga men rättvisa domarna Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg är kvar.

- Det vore inget "Hela Sverige bakar" utan dem. På allvar kan man inte byta ut dem, säger Tina Nordström.

Sprutlackeras med mousse

Årets deltagare fick njuta av sommarvärmen under inspelningarna, men också kämpa med hur den påverkade bakningen. Att jobba med smörkräm är till exempel inte det lättaste när temperaturen stiger över 30-strecket. Och väldigt många av de tävlande lyckas i rena stressen sprutlackera sig själva med mousser.

- Då kommer vi in. Vår paradgren är att trösta, säger Tina Nordström.

Sjunde säsongen av "Hela Sverige bakar" startar i TV4 tisdagen den 25 september klockan 20:00.