Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Timell leder historieprogram

Martin Timell lägger hammaren på hyllan. Nu ska hemmasnickaren i stället gräva i Sveriges historia tillsammans med Dick Harrison.
Efter massor av år som händig fixare i TV4 byter Martin Timell format. Tillsammans med historieförfattaren och Lundaprofessorn Dick Harrison ska han leda Sveriges historia, kanalens stora historiesatsning.

Under femton timslånga avsnitt ska Timell och Harrison i varje program gå till botten med en historisk person som också blir typisk för den tidsålder som skildras.

- Senaste gången ett större läsbart bokverk om svensk historia publicerades var på 1960-talet. I skolan har historieämnet successivt skurits ned under hela 1900-talet. Allt detta gör oss sannolikt sämst i västvärlden på kunskap om vårt eget lands och folks förflutna. Det är naturligtvis skandal, säger Dick Harrison i ett pressmeddelande, och låtsas därmed inte om journalisten Herman Lindqvists tio böcker långa svit Historien om Sverige som kom under 1990-talet och som visserligen blivit kritiserad för sina brister men som ändå uppges vara en av landets mest lästa populärhistoriska verk.

TV4:s historieprogram Sveriges historia har redan börjat spelas in men kommer inte att sändas förrän säsongen 2009/2010. Projektet är ett samarbete med bokförlaget Norstedts (samma förlag som gett ut Herman Lindqvists historiesvit) och som också ger ut tv-serien som ett uppslagsverk med Dick Harrison som huvudredaktör.

Och var kommer Martin Timell in undrar ni?
- Min roll blir att ställa de enkla raka frågorna som folk vill ha svar på, säger Timell till DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.