Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ziko Shamal och Ghazada Azizi dansar schottis tillsammans för första gången och det har blivit dags för att prova på en snurr.

Tillsammans i en svängom

Vissa saker kräver varken språk eller förkunskaper för att skapa gemenskap. En sådan är dans, och på söndagen bjöd Tillsammans för västra Göteborg in till en träff med folkdans.

Inne på 1200 kvadrat, som ligger intill Frölunda torg, har klockan precis slagit fyra och det är redan fullt vid borden i den lilla cafédelen. Varje söndag skapar nätverket Tillsammans för västra Göteborg en mötesplats här för att öka gemenskapen och bygga en känsla av sammanhållning i området. 

Dels är tanken att man ska kunna prata om stadsdelen man bor i, men det är också ett tillfälle för språkträning, fika eller hjälp med läxor. Under gårdagen fanns också möjligheten att prova på olika typer av folkdans.
– Vi har haft några syrier här som har satt på musik under våra träffar och då har det börjat rycka i benen. Så då sa vi att vi kör lite dans, säger Sara Herlitz, kontaktperson för Tillsammans västra Göteborg.

Under Almedalsveckan sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet vill sprida det svenska kulturarvet i förorten, till exempel genom folkdans. Att dagens träff handlar om just folkdans är ingen reaktion på det uttalandet utan en ren slump, berättar Sara Herlitz.
– Nej, det har absolut ingenting med det att göra. Det är bara ett konstigt sammanträffande. Vi vill göra något roligt tillsammans. Det handlar inte om att sprida några svenska traditioner, bara om att lära varandra danser från de olika ställen som vi kommer ifrån, säger hon. 

Efter kaffe och kaka är det dags för dans. Det börjar med schottis och deltagarna får noggranna instruktioner av Hilda Ekstedt, som är danslärare för dagen. Ungefär 30 personer deltar och får börja med att gå i takt över det linjerade golvet i gymnastiksalen medan Hampus Odlöw spelar fiol. Alla hjälps åt för att hålla takten genom att räkna högt.
– Det är ett jättebra sätt att lära känna folk. Det är roligt om det kan bli ett utbyte där man lär sig danser av varandra. Dans och musik är ett universellt språk som många kan ta del av, oavsett vilken plats i världen man kommer ifrån, säger Hilda Ekstedt. 

Ziko Shamal och Carolin Oredsson dansar tillsammans när det blivit dags för att prova på schottis i par. Det är första gången de träffas, men de finner snabbt varandra i snurrar och skuttande steg.
– Det är roligt! Jag håller redan på med teater och musik, och det här är ju ungefär samma sak. Men det är första gången jag provar schottis så det är lite svårt, säger Ziko Shamal.