Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tilda Swinton spelar flera olika roller i Luca Guadagninos "Suspiria". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tilda Swinton: "Det mest skrämmande"

1977 kom Dario Argentos skräckfilm ”Suspiria”, som i Sverige fick titeln ”Flykten från helvetet”. Nu har "Call me by your name"-regissören Luca Guadagnino gjort en ny version av filmen med bland andra Tilda Swinton och Dakota Johnson i rollerna.

- Jag frågade Dario om jag kunde få rättigheterna. Han sa ”gör den”. Jag tycker Darios film var delikat och vår film rasande. Han tycker tvärtom, säger Guadagnino när TT träffar honom och Tilda Swinton.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Swinton och Guadagnino har arbetat ihop i 25 år – i ”Suspiria” har hon till och med tre stora roller (även om hon vid intervjutillfället fortfarande säger att hon bara spelar föreståndaren Madame Blanc och häxan Helena Markos och nekar till att det är hon som spelar Dr Josef Klemperer, något hon senare erkänt).

- Om vi inte fortsatte att överraska varandra skulle det vara en överraskning. Vi befinner oss bara i början av vårt samarbete. Vi kommer alltid med nya idéer, det är som att plantera någonting, ibland blir resultatet en växt som kommer snabbt, ibland dröjer det, ibland blir det ingenting, säger hon.

"Skakade samhället"

I ”Suspiria” kommer en ung amerikanska (Dakota Johnson) till en dansskola i Berlin 1977. Hon börjar ana att någonting är väldigt fel på skolan, men det dröjer innan hon inser att det övernaturliga driver sitt spel där.

- Vi förlade handlingen till 1977, eftersom det var året Darios film kom. Berlin var då en plats som delades av en mur, det var en stor konflikt, det påverkade samhället, det var ett våld som skakade samhället i grunden, säger Guadagnino.

Ormskräck

Argentos film var ren skräck, Guadagninos film innehåller fler bottnar men han vill ändå inte kalla sin film någonting annat än skräck. Vilka skräckfilmer har skrämt honom själv?

- Det är så många. Jag blev mycket rädd när jag såg ”Hereditary”, säger han.

- Den har jag inte sett. Den mest skrämmande film jag sett är ”De oskyldiga” från 1961. Riktigt otäck, den får fortfarande mitt hjärta att frysa till is, säger Swinton.

Och vad skrämmer dem i verkliga livet? Guadagninos svar kommer fort: ormar.

- För mig är det mest skrämmande hur vi glömmer saker. Amnesi är riktigt skrämmande, speciellt i ett historiskt sammanhang, säger Swinton.

"Suspiria" får svensk biopremiär den 23 november.