Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röhsskas ombyggnad tar längre tid än väntat. "Här handlar det om ett samarbete mellan flera olika parter, och vi har inte kunnat ha kontroll över alla delar i processen." säger nya museichefen Nina Due. Bild: Niclas Elmrin (Nina Due), Röhsska museet (Lisa Thanner)

Tidsplanen spricker för Röhsska

Museet tvingas hålla stängt i flera månader extra.

Återinvigningen av Röhsska museet måste flyttas fram flera månader. Detta sedan arbetet med att bygga om och anpassa museets entré och foajé har visat sig dra ut på tiden.

Museets ledning har tvingats inse att det inte längre är möjligt att slå upp dörrarna för allmänheten den andre juni som tidigare aviserats.

– Det känns givetvis tråkigt med förseningar, säger museichef Nina Due

– I det här fallet beror det på att vi har fått vänta på bygglov och det är många detaljer att ta ställning till som påverkar processen. Nu är vi lika spända som alla andra på att få hit en entreprenör.

Kunde ni inte ha förutsett att en så pass omfattande ombyggnad kan ta lång tid?

– Vi har påskyndat processen så gott vi kunnat, upphandlat arkitekt och så vidare. Men utan bygglov har vi inte kunnat gå vidare. Här handlar det om ett samarbete mellan flera olika parter, och vi har inte kunnat ha kontroll över alla delar i processen.

Hur påverkar förseningen publikens förtroende för Röhsska?

– När det är ett så här pass stort och omfattande projekt så tror jag att det är viktigt att slå upp dörrarna när det är klart och inte när det känns halvfärdigt. Om vi hade öppnat i juni hade vi nog inte kunnat räkna med hundraprocentigt förtroende.

Hur tar personalen beskedet om att skjuta upp återinvigningen?

– Jag har självklart pratat med personalen och informerat dem. De är alla involverade i arbetet och har största förståelse för att det kan ta tid.

I nuläget kan museets ledning inte ange något exakt datum då Röhsska öppnar igen. Enligt Britta Söderqvist, sektorschef för Göteborgs museer, så siktar de på "mitten av hösten 2018".
– Det är ett komplext projekt och en gammal byggnad. Det handlar om att allt ska klaffa, och det är ett högt tryck på byggprocesser i Göteborg, säger Britta Söderqvist.

Även hon beklagar att tidsplanen behöver ändras, men konstaterar att "det är så det är", och att det inte är ett alternativ att öppna utan en ny entré.

Higab är det kommunala fastighetsbolag som äger och förvaltar den anrika byggnaden från 1916 och som ansvarar för ombyggnationen. 

LÄS MER: Nina Due ska förändra Röhsska

LÄS MER: Röhsska stänger dörren

LÄS MER: Kulturnämndens beslut: Röhsska stänger

LÄS MER: Röhsska stängde på grund av konflikt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.