Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Teskedsgumman", 1967. Arkivbild

Tidslinje: Minns du julkalendrarna?

SVT har gjort julkalendrar sedan 60-talet. Alltid omdiskuterade, och vissa har blivit mer populära än andra. Här är ett axplock av de senaste årtiondenas kalendrar. Vilka minns du?

1967: "Teskedsgumman"

Svart-vit succé med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i rollerna. Programmet lockar både stora och små och det är nu julkalendern slår igenom på riktigt i tv.

1969: "Herkules Jonssons storverk"

Manus, regi och medverkan av Tage Danielsson. Den första julkalendern som sändes i färg.

1977: "Fem myror är fler än fyra elefanter"

Det klassiska barnprogrammet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus blev även julkalender. Men för att hinna med alla 28 bokstäver som programmet kretsade kring fick man starta redan den 27 november.

1979 och 1985: "Trolltider"

Ted Åström, Brigitta Andersson och Stig Järrell med flera i en saga om vättar, troll och folktro. Julkalendern blev så populär att den gick i repris sex år senare.

1989: "Ture Sventon privatdetektiv"

Helge Skoog i rollen som Ture Sventon, privatdetektiven som älskar "temlor". Till sin hjälp har han bland annat vännen herr Omar och sekreteraren fröken Jansson.

1991: "Sunes jul"

En julkalender baserad på "Sune"-böckerna av författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. Sågs av rekordmånga (då) tittare. Kalendern blev så populär att den sändes i repris utanför jultid.

1996 och 2012: "Mysteriet på Greveholm"

En mycket populär julkalender som fick en uppföljare 2012: "Mysteriet på Greveholm – grevens återkomst". Handlingen utspelar sig på ett ensligt slott fullt med spöken som familjen Olsson råkat hyra över julen.

2013: "Barna Hedenhös uppfinner julen"

Handlingen pendlar mellan stenåldern och Stockholm år 2013. Kalendern inspireras av berättelserna om "Barna Hedenhös" skriven av Bertil Almqvist. Utsågs till "Årets barn- och ungdomsprogram" vid Kristallen 2014.

2015: "Tusen år till julafton"

Erik Haag och Lotta Lundgren, som tidigare gjort den populära SVT-serien "Historierätarna", undersökte julfirande under tusen år – från vikingatiden till våra dagar. Varje avsnitt skildrade en epok i historien, ofta med fokus på barnens villkor och roll i samhället. Fick dock kritik för att vara för undervisande och inte tillräckligt "julig".

2016: Selmas saga

Efter "Tusen år till julafton" satsade SVT på en mer traditionell julberättelse. Uppfinnaren Efraim von Trippelhatt (Johan Ulvesson) och Selma (Ester Vouri) beger sig till tomtens rike i ett luftskepp för att bevisa att jultomten finns. Mottogs bra överlag, men kritiserades för att de manliga karaktärerna fick mest taltid.

2017: "Jakten på tidskristallen"

"Jakten på tidskristallen", ett juligt sci-fi-äventyr för barn. Onda krafter ska stoppa tiden. Bara tre barn och deras professor kan rädda universum – och julen. I huvudrollen Eva Rydberg.