De digitala tidningarna Bulletin och Fempers Nyheter beviljas driftstöd. Arkivbild.
De digitala tidningarna Bulletin och Fempers Nyheter beviljas driftstöd. Arkivbild. Bild: Annika Byrde/NTB/TT

Tidningen Bulletin får närmre fem miljoner i mediestöd

Den konservativa nättidningen Bulletin får fem miljoner i mediestöd. En annan nykomling är Fempers Nyheter, med tydlig feministisk profil, som får tre miljoner. Det står klart sedan mediestödsnämnden beslutat om driftstöden för 2022.

ANNONS
|

GP har tidigare kunnat berätta om redaktionella avhopp och ekonomiska problem som tidningen Bulletin tampats med sedan starten i januari i år.

Nu står det klart att nyhetssajten får ta del av det driftsstöd som Myndigheten för radio, press och tv delar ut för 2022. Totalt beviljas tidningen 4 983 000 kronor i stöd. Till SVT Kulturnyheterna säger Bulletins styrelseordförande och delägare Tino Sanandaji att miljonerna var välkomna då tidningen haft ekonomiska problem.

– Nu är vi trygga med att vi inte kommer att gå i konkurs, säger han till SVT.

En ledamot var emot

Mediestödsnämndens beslut att låta Bulletin ta del av stödet var dock inte enhälligt, rapporterar SVT:s kulturnyheterna.

ANNONS

En ledamot opponerade sig enligt protokollet mot att driftsstödet skulle delas ut till nyhetssajten.

LÄS MER:Politikerna om fiaskot med ”Evig anställning”

”Tidningen Bulletin har visat sig vara vårdslös med sina medel (2,5 miljoner kronor beräknas gå till ledningsgruppen år 2022 enligt deras egen ansökan) och det är helt uppenbart att driftstödet inte kommer gå till journalistik utan till gäldenärer”, står det i protokollet under rubriken ”skiljaktig mening”.

– De här pengarna går nästan uteslutande till att betala gamla skulder till journalister, skribenter och de it-tjänster som journalister använder. Det handlar om någon månad eller så med försenade räkningar. Det är kostnader för journalistik, säger Tino Sanandaji till SVT.

Bulletin och Fempers Nyheter

Det var vid sitt möte den 8 december som mediestödsnämnden beslöt om fördelningen av nästa års driftsstöd. 66 tidningar tilldelades stöd, två av dem nykomlingar. Dels alltså nyhetssajten Bulletin, vars ledarsida betecknar sig som frihetligt konservativ, men också den feministiskt inriktade Fempers Nyheter som får närmre tre miljoner i stöd. (2 955 000 kronor).

Sammanlagt 82 tidningar har sökt driftstöd för 2022. De tidningar som ännu inte har behandlats kommer att hanteras av nämnden den 23 februari 2022.

I år är det femtio år sedan statligt finansiellt stöd i form av driftstöd började delas ut. Under 2021 delade mediestödsnämnden totalt ut drygt 678 miljoner kronor. Mest stöd gick då till Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten som fick 40 miljoner var.

ANNONS

I år beviljas Svenska Dagbladet åter 40 miljoner i stöd, medan Göteborgs-Posten tilldelas ett något lägre stöd än i fjol, nu på knappt 26 miljoner.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS