Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Thundermother öppnar Metaltown

De öppnar Metaltown, har varit förband åt Danko Jones och redan gjort sig ett namn som liveband. Detta innan Thundermother ens fått ett skivkontrakt, än mindre släppt något album.

I årets upplaga av Metaltown är de festivalen första band på scen. Dessutom är det första spelningen med nuvarande uppsättning medlemmar. Så det hade varit förståeligt ifall de var nervösa, men gitarristen Filippa Nässil beskriver dem snarare som "hårt peppade".

– Det känns overkligt att få spela på Blood stage direkt, vi tappade hakan fullständigt när vi fick höra det.

Det är som liveband Thundermother gjort sig kända. De har spelat intensivt redan från start, och Filippa Nässil har hela tiden varit väldigt målmedveten när det gäller bandet.

– Jag flyttade till Stockholm för att verkligen kunna satsa på bandet och på musiken. Jag fick ihop bandet på lite olika märkliga sätt och efter det gick det undan. Vi åkte på turné i Italien redan efter en månad, då hade vi bara repat ett par gånger. Sedan var vi var förband åt Danko Jones på deras Sverigeturné, och förra året spelade vi mer eller mindre varje helg. Och vi osignade!

Sedan starten har lineupen förändrats både en och två gånger, i kväll är det scenpremiär för nya sångerskan Clare Cunningham, trummisen Tilda Stenqvist och basisten Linda Ström. De blev en del av bandet så sent som i maj i år.

– Det blir ett lite annat sound, det låter lite hårdare nu. Jag upptäckte Clare på Youtube och blev helt kär i henne och hennes röst. Så jag ringde upp och hon visade sig vara hur trevlig som helst, alla i bandet klickade med henne direkt. Det var inget snack om saken.

Det är svårt att undvika att ta upp det faktum att de är ett band bestående av enbart kvinnor, när de rör sig i en genre som är väldigt mansdominerad. Av Metaltowns 51 bokade band, är det endast fem som har en eller flera kvinnliga medlemmar. Filippa Nässil tror att gamla klichéer kan avskräcka många.

– Fortfarande finns det en kultur av att det är okej att ha nakna tjejer på scen, ungefär. Den bilden gör nog att många drar sig undan redan från början. Sedan handlar det framför allt om killarna. De måste öppna upp för att lira med brudar. Det ska handla om musiken och det finns så många riktigt bra kvinnliga musiker, säger Filippa Nässil, och tilläger:

– Jag tycker att vi är ett av Sveriges bästa rockband live, oavsett vad vi har för kön.

Kanske kan de även knipa den titeln på skiva, men först behövs ett kontrakt. Det är ganska uppseendeväckande att ett band som är så pass etablerat på livescenen, fortfarande inte plockats upp av ett skivbolag. Men i augusti går de in i studion för att spela in.

– Så om någon är intresserad av att släppa Thundermother... Men det måste vara rätt bolag, någon som brinner för musik. Hellre ett litet indiebolag som man kan ringa upp och snacka med när man känner för det, det viktigaste att det hålls på en nivå där glädjen finns kvar, säger Filippa Nässil.

Både glädjen och enkelheten är något de värnar. De beskriver sig som AC/DC möter Janis Joplin, och även om influenserna är många så försöker de hålla dem ganska kort. Musiken ska inte spreta.

– Jag tycker att världens bästa musik gör på tre ackord. Inget gör mig så taggad som en enkel ackordslinga, pumpande bas och raka 4/4-trummor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.