Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lina Thomsgård uppger att hon pressades av SVT att inte ta ut föräldraledighet – om hon gjorde det skulle hon kanske inte få fortsätta som programledare. Arkivbild.

Thomsgård och Sjölin riktar kritik mot SVT

Två före detta programledarprofiler på SVT kritiserar företaget för dess personalpolitik gentemot frilansmedarbetare. I podcasten Värvet berättade Lina Thomsgård om varför hon lämnade jobbet som programledare för det numera nedlagda kulturprogrammet "Kobra". Det berodde på att hon var gravid och ville ta ut föräldraledighet. I podden säger hon att hon då fick höra att hon kanske inte skulle få fortsätta på sin tjänst.

- Man ska inte behöva välja mellan att vara med sitt barn och att ha kvar sitt jobb, säger hon.

Före detta programledaren för "Babel", Daniel Sjölin, skriver i en text i Expressen Kultur att även han har erfarenhet av att pressas till att inte ta ut föräldraledighet när han jobbade på SVT.

"Thomsgård har behandlats mycket värre än jag – men dock med samma metoder. Skrämseltaktiken är urgammal på SVT och bottnar i deras ingrodda organisationsnarcissism: en blind gränslöshet i beteendet mot gästarbetare", skriver han.

SVT:s HR-chef skriver i ett mejl till Aftonbladet att hon inte kan uttala sig i detalj i enskilda personalfrågor.