"The Simpsons" skapar kontorvers i Ryssland. Arkivbild
"The Simpsons" skapar kontorvers i Ryssland. Arkivbild

"The Simpsons" förargar rysk ärkepräst

ANNONS
|

Den tecknade familjen Simpson har retat upp högst uppsatta personer inom den ryskortodoxa kyrkan. Den ryske ärkeprästen (biskopens ställföreträdare) Andrej Novikov har kallat ett avsnitt, där Homer spelar det Pokémon Go-liknande spelet Peekimon Get i en kyrka, för Hollywood-propaganda, skriver Hollywood reporter.

Timmar efter att flera personer inom kyrkan kritiserat avsnittet i en artikel från nyhetsbyrån Tass meddelade TV-kanalen 2x2 att avsnittet inte kommer att sändas för att det kan orsaka kontrovers.

Scenen, där Homer går på Peekimonjakt, påminner om en händelse från september förra året då den ryske bloggaren Ruslan Sokolovskij greps efter att ha spelat Pokémon Go i en kyrka i St Petersburg. Sokolovskij är anklagad för att "förolämpa troendes känslor" och kan få tre till fem års fängelse.

ANNONS

2x2 lanserades 2007 och sänder främst animerade serier som "The Simpsons" och "Southpark." 2008 var kanalen nära att bli av med sändningstillståndet efter att två avsnitt utreddes för påstådd extremism.

TT

ANNONS