Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

The Hives firar 20 år med turné

I år är det 20 år sedan The Hives bildades i Fagersta. Såväl det kaxiga rockbandet som dess fans har blivit äldre, men än finns inga planer på att lägga av. Nu ger de sig ut på turné i Sverige och USA.

-Vi måste hålla på i minst två år till så att vi slår The Ramones. Det känns ju helt absurt att man ska spela längre än vad de gjorde. Men jag har ju inte levt något annat liv. Vi får väl sikta på 20 år till, säger sångaren Pelle Almqvist.

   

Femtiotal spelningar

Den 25 januari inleder bandet sin turné i Göteborg och det närmaste halvåret ska de klara av ett femtiotal spelningar, de flesta i Sverige och USA. I takt med den minskade skivförsäljningen ger många artister fler spelningar för att få in pengar, men den ökade konkurrensen är enligt Pelle Almqvist inget som påverkat The Hives.

-Det är ju många fler som är ute och turnerar nu men vi har inga problem att göra hur mycket spelningar som helst. Vi skulle kunna spela varje dag, men det är nog för att vi har byggt upp ett rykte som ett bra liveband.

TT Spektra: Skulle ni spela lika mycket om det gick att tjäna mer pengar på skivor?

-Jag skulle gissa det. Vi gör ju det turnerande vi gör oavsett hur det går. Hives är ett band som spelar mycket. Men vi kanske skulle spela lite mindre ändå, det är ju skönt att vara hemma också.

   

Folkliga

Förra året medverkade The Hives vid såväl invigningen av nationalarenan Friends Arena i Solna som i det populära tv-programmet Moraeus med mera. Det en gång kaxiga rockbandet har tagit sig in i familjernas vardagsrum och blivit folkliga.

-Jag tror alltid vi har varit ett band för folk om man säger så. Det beror lite vad man lägger i ordet folklig. Men folk gillar oss, så kan man väl säga. Folklighet är ju bara popularitet plus tid.

    

Ungdomens källa

Men trots allt är det livekonserterna som Howlin' Pelle tycker mest om. Även om deras energiska framträdanden och turnerandet kan vara slitigt känner han fortfarande samma känsla när han ställer sig på scen i dag som för tio år sedan.

-Egentligen är det bara en enorm endorfinrusch. Jag är övertygad om att det håller en ung, konserverar en på något sätt. Om man kollar vilka som ser yngst ut av Rolling Stones och sina gamla högstadielärare så är det ju Rolling Stones. Jag är ganska säker på att det är ungdomens källa.

Huruvida The Hives blir ett klassiskt rockband som likt Rolling Stones fortsätter spela i generationer och firar 50 år med dunder och brak återstår att se. Men planerna på ett nytt album är i alla fall igång även om det är oklart när det blir av, och Pelle Almqvist säger att han alltid kommer vara Howlin' Pelle vad som än händer.

-Ett tag längtade vi nästan efter att någon skulle göra det bättre än oss så att vi fick lägga av men nu har vi gett upp det hoppet lite. Jag tar gärna emot förslag på vem som skulle vara bättre, så ska jag lyssna på dem.