Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

The black hole på Röhsska

Museet har köpt Helena Hörstedts kollektion.

Helena Hörstedt är en av Sveriges ledande modeskapare och hennes kollektion The black hole fick stor uppmärksamhet under modeveckan i Stockholm 2007. Röhsska museet har varit sugen på kollektionen sedan dess och i december 2011 slog man till och förvärvade den, med hjälp av medel museets donationsfond.

Inköpet räknas som ett av museets största och viktigaste förvärv under det senaste året.

- The black whole består av nio kreationer, alla dramatiskt helsvarta med en mängd olika detaljer, ytstrukturer och veck. De välbearbetade, konstnärligt djärva plaggen framstår som personliga, nyskapande och utmanande. Samtidigt är kollektionen på många sätt tidstypisk i sin ambition att sätta fokus på utförande och hantverkskvalitet, något som i hög grad präglat 2000-talets modedebatt, skriver intendent Josefin Kilner i ett pressmeddelande.

Helena Hörstedt testar sig fram i skapandet, utan skissblock och lägger bit till bit för att skapa en helhet. Alla plagg sys på beställning, på mått från köparen. Klänningarna i The black hole är sydda i dupionsiden medan andra kreationer är i råsiden med mockadetaljer eller sandtvättad satin med detaljer i organzasiden. Varje klänning tar 150 timmar i anspråk i genomsnitt

Kollektionen ingår nu i museets modesamling och kommer att ställas ut med vernissagen lördag 4 februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.